• Kramp, Veters en Melle! Victoria B3 - AS80 B1 (2-1) en Bekerspektakel; 's Graveland B2 - Victoria B3 (1-3)

  U heeft er lang op moeten wachten. Ik was niet in vorm. Vorm is als het onbewuste perfect uitvoert wat het bewuste vraagt. Dat had ik niet. Dat merk je meteen. Als je begint te typen voel je dat het niet zo lekker gaat. Dan komen de woorden niet, woorden worden geen zinnen. Ik heb geleerd dat je dan moet stoppen. Gewoon niet doen.
  Het is nu woensdagavond. Ik heb er zin in. De CL begint zo , en ik moet denken aan Fred die maandagavond vroeg of ik dacht dat Barca het nog gaat redden tegen PSG? Ik heb geen idee, alles kan. Alles kan dat bleek ook wel in de twee wedstrijden waarvan ik nu verslag doe. Alles kan!

  Ik ben was wezen skien in Oostenrijk. “Kaum zu Fassen” dat zouden ze daar zeggen over deze wedstrijd. Of ‘ ein offen geiles Spiel ‘ In Nederland hebben we daar niet zoveel goede uitdrukkingen voor. Wij komen niet veel verder dan ‘ontsnapt’ of ‘op het nippertje’ of ‘voor de poorten van de hel ‘.
  Ik zal proberen te schetsen voor de niet aanwezigen hoe het ging.
  Het begon met de aankondiging dat we moesten spelen tegen AS ‘ 80 op het veld van OSO. Ik dacht even dat is waarschijnlijk Fake News maar nee het bleek echt. Ik verdiep mij al jaren in OSO als club maar ik ben weer wat wijzer geworden. Ze zijn opgericht in 1937 en dat is dan weer precies 80 jaar geleden. Op het hoofdveld, ook het enige veld, vond de wedstrijd plaats omdat te vieren. Minimaal 300 man was uitgerukt om deze strijd te aanschouwen. De tegenstander kende ik niet maar het ging van dik hout zaagt men planken. Ik werd vreemd aangekeken toen ik mij rond een uurtje of 16 langs de lijn en tussen het OSO publiek mengde. Ik had een kappertje gepakt en dat is dan meestal het geval. Iedereen kijkt naar je of in ieder geval voel je dat zo. Nog erger is het als iemand er iets van zegt. “ apart” “ anders “.
  Ook is AS ‘80 opgericht in het jaar 80. Dat lijkt lang geleden maar toen ik 1978 op werkweek ging met een bootje over het IJsselmeer legden wij aan in denkbeeldig Almere. Toen bestond Almere nog niet eens. Het was een zandvlakte waar ik toen al wel wat mensen zag voetballen. Dat waren blijkt nu de oprichters van onze tegenstander. We hadden ook ooit een Tachtig Jarige Oorlog met de Spanjaarden, Scumbags! Die duurde niet echt 80 jaar want we hadden ook een 12 jarig bestand. En als je dat dan weer optelt met 1978 dan kom je op 1990. Daar trek je dan, logisch toch, 2 jaar vanaf en je bent in 1988. Het jaar waarin Edward Linskens PSV naar de finale struikelde in de halve finale in Madrid. Hij struikelde, viel bijna, raakte de bal per ongeluk en passeerde de keeper. In dat zelfde jaar werd Oranje Europees Kampioen tijdens het EK in Duitsland. En zo zijn we daar beland, dat land zonder echte taal. Neptaal.
  Maar ook een taal met mooie onvervangbare uitspraken. Zo noemen ze in het Duits een watje “ Eine Warmduscher” of een stoere gast “ ein Raucher am Tankstelle “.
  Inmiddels is het na 5 minuten al 1-0 voor Barca !!

  AS 80 daverde uit de startblokken en wij werden overrompeld. Enkele spelers hadden zich al uitgesloofd bij andere teams. Tijs onder andere en die brak van pure moeheid zijn veter. Zijn vader was druk in de weer omdat te repareren en Tijs kon even bijkomen. Dat meedoen met anderen is best een mooi gebaar maar ik zou dat niet meer doen. Je kan niet twee keer voluit . Bovendien kenden we al een paar geblesseerde mannetjes en er was veel kramp. Er moet maar eens wat flinker getraind worden. Ik zit in de App groep dus ik las de reactie van Fred op de afzeggingen. Volledig terecht. Afzeggen kan maar alleen met goede reden en op tijd. Ik ben Fred al jaren dankbaar dat hij de training op zich neemt en ik kan me helemaal voorstellen dat hij dan teleurgesteld is.
  Ik word tegenwoordig in de App een klein dakloos mannetje genoemd die van loempias houdt. “Kaum zu Fassen was hier Heute passiert” . Zo praat je toch niet tegen een oudere man.
  Het was ook de dag van de malfuncties. Fietsen waren opeens malfunctionerend, tijdspercepties liepen averij op en ik kwam bij het clubhuis en door een malfunctie aan de trap moest ik buiten om. Ik zag op het terras een mannetje staan met een zonnebril op, er was echt totaal geen zon, een te bruin zonnebankhoofd en zo een waterpijpachtig ding wat geloof ik een sigaret verhult. Ik raakte in de war. Trap stuk, omlopen, rare man en de mededeling wij spelen bij OSO. En dan komt daar nog bij dat het hek op slot zit. Kortom je kan vanaf Victoria niet naar veld 4. Want daar gingen we uiteindelijk spelen. De wedstrijd ter ere van het 80 jarig bestaan liep uit en de scheids bedacht dan gaan we vast naar het veld dat leeg is. Terecht, schrander en scherp. Maar waarom is dat hek dicht?
  Fred kwam aangetuft op zijn motor, rood wit gespoten, hij kan niet wachten om samen met Paultje van Splunder naar de Coolsingel te gaan. Ze zijn niet te houden. Ik zat met Paul zondagochtend op de spinningfiets en hij zei uit het niets: Wij worden vandaag kampioen. Ik keek wat verward maar hij doelde op verlies in Groningen en dan zouden ze toch ongeveer wel een beetje kampioen zijn. Ik zei nog je bent zwanger of niet , en niet een beetje, maar dat verwarde hem dan weer. Sparta uit was te lastig en er zullen er nog veel volgen, jammer van dat Onanaatje maar we zullen overwinnen OZO !
  Na weggespeeld te zijn in de eerste helft zet Hans het om. Hij had ook al na drie minuten gezien dat het systeem niet klopte maar vond het nodig om de omzetting te doen op rustige wijze. In de rust dus. We stonden inmiddels wel met 1-0 achter en veel licht aan de einder van de tunnel was er niet.
  En toch ‘flikten we het weer’ . Tijs maakte de Anschluss treffer a la Linskens in 1988. Dan snapt u nu ook waarom ik daar zo veel tijd aan besteed heb.
  We flikten het weer. Silas scoorde namelijk de 2-1 en de punten gingen in de tas. Iedereen viel om van de kramp maar dat mocht de pret niet drukken. In 1988 flikten we het ook en toen sprak Theo Reitsma over ‘dat is een goed stel hoor “ .En dat zou je ook over deze B3 kunnen zeggen. Het is een goed stel. Een goed team. Het vult elkaar aan en het is bereid te knokken.

  Dat knokken werd meegenomen naar de maandagavond bekerstrijd in ’ s Graveland. We waren met veel ouders en nestelden ons op de prachtige tribune. Het was lekker koud, kunstlicht en goed gezelschap. Jan had een mooie muts op en de stemming zat er al snel in. De wedstrijd leek vrij gemakkelijk onze kant op te vallen nadat er gescoord was door Martijn. Johan stond gedegen te vlaggen dus dat kon ook niet fout. De scheidsrechter had echter iets teveel gekeken naar Bas Nijhuis. Hij liet alles zo ongeveer door gaan en dan gaat t een keer fout. We kwamen op 2-0 door een fantastische knal van Tijs, met links jawel, in het kruis. Stijf in het kruis. Je bent zwanger of niet en niet een beetje. En deze twee zinnen staan los van elkaar. Hebben niets met elkaar te maken.
  Je mag overigens erg blij zijn dat Melle in de goal staat want hij hield alles er weer vakkundig uit. Want de druk werd groter en het is toch de beker he. Uit een gekke aanval ligt ineens de 2-1 er in de mannen van het land ruiken bloed.
  Overigens ben ik vergeten te zeggen dat Melle de wedstrijd van zaterdag redde. Met de 2-1 op het bord schoot AS ’80 de gelijkmakende in. Dat zag iedereen. Die gaat er in. Maar Melle heeft uitschuif armen en tikte de bal op miraculeuze wijze nog naast de paal. Van Beveren in zijn beste tijden. Een held in de goal !
  Ze roken dus bloed. Als een Armada kwamen ze op ons af. Maar we staan er gewoon. We zijn niet snel uit het veld geslagen. Koen werd hard geraakt in een kopduel en moest er af. En daarna en daarvoor gebeurde nog van alles. Harde tackels, gemene slidings, grof geweld. Wij riposteerden dat met verbaal geweld en goed voetbal. Tijs werd op een gegeven moment aangevallen door een briesende jongen. Hij had iets gezegd over de Weight Watchers ofzo. Moet je ook niet doen ! Basten sprong er heldhaftig tussen, Hans rende het veld in om te sussen maar de tegenstander coach dacht dan ga ik ook het veld in .Er ontspon zich een schermutseling, to put it mildly. Het escaleerde volledig uit de hand. Ik sprong het veld nog even in om van dichtbij te kijken of dat allemaal wel goed ging. Maar dat ging het uiteindelijk Silas blies het bekersprookje uit voor ’s Graveland door de 1-3 te scoren. We flikten het weer. We zijn een goed stel.
  Zaterdag staat Loosdrecht op de rol. Bij mij in de achtertuin. Graag zie ik de spirit van de laatste twee weken. Dan kan alles !

  Vanaf de Zijlijn,

  Chris