• Een wedstrijd met 2 helften. Hertha B1 – Victoria B3 2-1 !

  Het begon al niet zo lekker. Velen waren door de verschillende orientatie dagen op Universiteiten verlaat. Sommige maakten wat botsinkjes en kwamen daardoor te laat. Anderen dachten na een minuut of 10 op de N201, oh shit, afgesloten. En Hertha was zo sportief om de wedstrijd uit te stellen waardoor we een kwartiertje later begonnen. Ik vond dat wel mooi, ze hadden kunnen zeggen niet lullen dan begin je maar met 9 man. Het was een mooi gebaar van zo kan het ook. Een beetje aardig zijn voor elkaar.
  Er was geen warming up, of ieder geval geen goede. En dan zie je wat er kan gebeuren. Tijs had een kappertje gepakt en ik sprak met Hans over Samson en Delilah. Samson of Simson had de kracht in zijn haren. Hij was een strijder die de Filistijnen eens flink van katoen gaf. Het is een heel mooi verhaal over liefde, verraad en opoffering.
  Inmiddels is het 1-0 voor Heerenveen, dat gaat de goede kant op. Ik zag Paul van Splunder vanochtend al wat bleekjes op de fiets zitten. Ook Hans had er gisteren al last van. Ze zijn bang in 010, bang na de wervelende show van Ajax tegen de reuzen uit Kopenhagen. Ajax liet zien dat als je vanaf het begin er vol op gaat dat je dan ook van reuzen kan winnen. Zelfs Younes, ongeveer een derde van de gemiddelde lengte van de Denen, speelde een puik potje. Matthijs de Ligt liet zien dat je op 17 jarige leeftijd al kan spelen als een man. Hij kent geen angst en speelt altijd vol op de bal. En daar wil ik naar toe. We zagen gisteren twee helften. Een eerste helft waar het een wonder was dat we slechts met 1-0 de rust ingingen. Het was niet alleen erg slap maar ook enorm slecht. We wisten de bal maximaal te verliezen. Tijs leek zijn kracht kwijt. Was hij geschokt door de botsing of waren het zijn haren? Basten speelde flets, niet onverschrokken zoals gewoonlijk. Koen leek niet de Koen die ik ken, dappere strijder fier en Koen. Zelfs Morris was niet in goeden doen, het gebruikelijke gesleur van hem zagen we niet. Lars was eigenlijk de enige die er vol op ging en zijn normale hoge niveau haalde.
  Ik ga de rest niet allemaal langs maar het was niet veel soeps. De bal verloren we continu, de fysiek sterke tegenstander was technisch te weinig onderlegd om het af te maken.
  Hans prevelde veel op de bank maar hij zei letterlijk, loud and clear: ‘ ik ga dat eens even recht zetten. Net al tegen AS ’80. Let maar op ze komen scherp als een mes terug het veld op’ .

  En dat bleek geen stoere praat. Eerst mocht iemand wel heel lang wachten voordat hij knetterhard inschoot maar daarna was het gedaan met Hertha.
  We speelden ze helemaal weg. Ik zag weer de B3 die ik zo graag zie. Volle energie maar als we dat hebben dan spelen we ook gewoon heel goed. Driehoekjes lukten nu wel, passes kwamen aan, en we zaten lekker met een paar mannen in de dugout te genieten. En te ouwehoeren dat het een lust was. Al die politici hadden er bij moeten zijn. Dit was geouwehoer op een nog hoger niveau dan dat wat we ons de laatste drie weken hebben moeten laten welgevallen door het Haagse juk. We ontwikkelden ook een nieuwe coachstijl voor Hans. Symbool coachen. Ik pieker me nog steeds suf wat dat moet worden.
  De vader van Tijs had ook zijn manen laten kammen en knippen. Hier was sprake van een lenteaanbieding. De lente is begonnen, begin ook fris. Vader zoon aanbieding.
  Zijn kracht, die van Tijs was terug. Hij stond weer ouderwets op het middenveld te heersen. Werd beurtelings ondersteund door Koen of Basten waardoor er veel druk kwam op de goal van Hertha. En toen begon hij een slalom, deed een schaar tussendoor, ging er soepel en makkelijk langs en hij scoorde. Samsom was back.
  Toen gebeurde er nog van alles maar hij wilde er niet in. Alhoewel we denken dat het toch tijd wordt voor doelpunttechnologie, ook in Vinkenveen. Basten kopte onberispelijk in. Hard en naar de grond, alles wat je in zo een situatie moet doen. En hij scoorde maar niemand zag het. De bal lag nog drie keer op de lijn maar niemand van ons prikte hem er in. Helaas want de scheids floot het af en we waren er niet in geslaagd het tij te keren.
  Maar toch gingen we tevreden het veld af, de tweede helft had veel goed gemaakt.

  We gaan nu van verkiezingstijd naar dat vreselijke verkennen en later formeren. Eerst informeren en dan formeren. Symbool formeren. Ook dat gaat er weer aankomen. Ik ga hier niet politiek worden. Ik kijk wel uit. Maar ik vrees nu al voor die eindeloze geleuterprogramma’s over dit en dat. Over pessimisme en optimisme. Over realisme, over normen en waarden. Over Jessias wel of niet, of over CU wel of niet. Ja wel, maar dan moet het ook gaan over Samson en Delilah. Geen verraad, wel opoffering. En veel liefde.
  Haren groeien vanzelf weer aan, no worries. En blik is maar blik. Iemand zei dat een auto er slechts was om van A naar B te komen. Dat vond ik wel wat cru. Ja, je hebt auto’s die daar voor bedoeld zijn maar er zijn ook auto’s die gemaakt zijn voor de mooi. Ik heb er helaas geen maar wel later als ik groot ben. Let maar op.

  Feijenoord is gaan rusten en dat was zo te horen goed voor ze. Ik kijk niet maar hoor het lawaai op de tv. Klinkt als de Friezen zijn beter. We zullen zien. Ajax gaat lekker verder in Europa, Blind selecteert De Ligt. Daar kan je heel veel woordgrapjes over maken. Ga ik niet doen, ik kijk wel uit. Ik was vorige week toch op die spinning marathon. Daar werd de slechtse grap gemaakt die ooit heb gehoord. Een van de instructeurs , een instructrice, riep door haar microfoon “ heeft iemand ook een inbussleutel bij zich’ ? Iedereen fietste hard door en schudde wat met zijn hoofd en toen zei ze: ‘ oh jammer , ik heb namelijk een lekke band ‘ !! Echt, dat zei ze.

  Vanaf de Zijlijn,

  Chris