• Bekerfinale lonkt ! Doorn A1 – Victoria A3 0-1

  De wekker gaat om 6.45 uur. Je draait je nog eens om het is tenslotte zaterdag. Maar na 5 minuten schrik je wakker. We moeten voetballen. We moeten naar Doorn en eerst naar de Vermeerlaan. Voor een straatontbijt. Je hebt straatfeesten dat wist ik, straatdineetjes ken ik ook maar een straat ontbijt om 7.20 uur had ik nog nooit meegemaakt. De chauffeurs nemen niet de moeite om te parkeren maar laten hun auto gewoon op straat staan, je toetert de buurt even wakker en je krijgt van Solange een croissant. Versgebakken, ze zijn nog warm en als je wil krijg je een bakje met roomboter en jam. Paul loopt rond met Wedgewood en geeft je desgewenst bestek. Hans blijkt een echte Barista en je krijgt een espressootje zoals je er alleen een krijgt bij Victoria tegenwoordig. De enige voetbalclub met echte koffie.
  Dat is me toch een begin van de dag, het vroege opstaan wordt hierdoor en door de zon volledig weggebrand. Silas komt ook aanrijden in een prachtige Porsche. En na een minuut of 20 gaan we allemaal in colonne naar Doorn. Silas gaat met de vlam in de pijp voorop. Hans rijdt niet zelf. Te nerveus. Hij is al sinds twee weken bezig met deze wedstrijd. Het moet de kroon op zijn carriere worden, de Beker. Het zit hem nog steeds dwars dat hij destijds op vakantie was met zijn vriendinnetje. Dit keer wilde ze ook weg maar Hans gaat nu voor de midweek, dat gaat hem niet nog een keer overkomen. Een prijs hij droomt er al heel lang van, een echte prijs.
  We rijden door het liefelijke Doorn en komen via mooie bossen aan bij DEV Doorn. Ik vraag me de hele tijd af waarvoor dat staat. Ik heb gezocht op Wikepedia maar die vertellen er niks over. Door Eenheid Verder zou het kunnen zijn. Het motto van de club is ‘ plezierig presteren’ . PP Doorn zou het dan moeten zijn. Dringend Een Vereniging Doorn zou ook kunnen. Het schijnt dat Kees Jansma in Doorn kwam wonen en dat er alleen een hockeyclub was. Hij woonde naast de Burgermeester en trochelde daar wat geld los en zo verrees het mooi voetbalsportpark het Tuiland. Diezelfde Jansma zat pontificaal in het midden van de lange tafel waaraan de spelers en vaders van Doorn aan het ontbijt zaten toen wij binnen kwamen. Joviaal nodigde hij ons uit om aan te gaan zitten en de leider van het team was net opgestaan dus dat deed ik dan maar. Dat liet me niet ontglippen eindelijk Aan Tafel bij Kees. Ik at gezellig wat bolletjes met boterhamworst, kreeg een kopje espresso van Peet, die zoals iedereen zelf gewoon achter de bar de koffiemachine mocht bedienen. Kom daar nog maar eens om, zoveel gastvrijheid. De Eenvoud Vooruit zou ook kunnen. De Eenvoudigheid Voorwaar klinkt ook niet gek. Die Ene Vrouw Doorn klinkt ook aannemelijk. Ach weet ik het , iedereen moet maar doen wat hij zelf wil.
  Ik nam nog een bolletje, een yoghurtje en een kopje koffie en toen ging het zonnebrilletje op en naar buiten. Had ik al verteld dat ik bij Madrid – Ajax was ? Nou de zenuwen van toen zaten ook nu in het hele lijf. De Doornse Boys zagen er goed uit in de warming up. Professioneel. Zag wat mannen met een goede trap en vond ze ook groot.
  Maar ja als ik naar rechts keek zag ik ook enkele reuzen en ook mannen met een goede trap. Dus vooruit met de geit. Knallen maar. De eerste helft ging redelijk gelijk op met ik zou zeggen een beter Victoria. Er werd goed verdedigd en de Doornse mannen kwamen eigenlijk geen enkele keer echt in de buurt van Melle. Nou ja een enkele kopbal bij een corner leek wel dreigend maar was het eigenlijk niet. Wij waren ook niet heel gevaarlijk al hadden wat steekballetjes van Ralph en Marnix beter verdiend. Ralph legde de bal ook panklaar voor Danny die heel goed achter zijn man vandaan kwam maar helaas net niet raak tikte. En uiteindelijk scoorde Max vanuit een gekke situatie met het hoofd terwijl zijn moeder met haar man zijn vader aan het bellen was. Hij was er live bij en hoorde het gebrul van mij om de 0-1 te vieren. Je weet in dit soort wedstrijden op basis van eeuwenlange ervaring dat het in de tas zit. Je zegt dat niet hardop, ben je gek. Maar diep van binnen weet je dit geven Morris en Basten en Toon en Melle nooit meer weg. Ik noem deze vier maar zou er ook nog wel een paar aan kunnen toevoegen maar eerlijk is eerlijk ik vond deze vier mannen wel het verschil maken dit keer. Melle was zoals altijd klem wanneer je klem moet zijn. Basten verloor nauwelijks een duel en stoomde zo nu en dan zelf flink op en schakelde telkens goed in. Hij kopte weg wat weg moest en trapte weg wat weg moest, zo nu en dan zat er een Doorner mannetje tussen maar wat maakt dat uit. Morris speelde de beste stofzuigerwedstrijd ooit denk ik, alles wat niet voor de anderen was was voor Morris. En Toon kwalificeerde zich als de opvolger van Tagliafico. Verdedigend sterk maar ook zeer goed in de omschakeling. De back positie rechts werd ingevuld wisselend door Sjoerd en Jelle, ook zij lieten zien dat we het woord Wijken niet kennen. Ik wijk niet, nooit. De verdediging stond in tweede helft 45 minuten onder druk. We kwamen er eigenlijk heel gevaarlijk uit en Silas en Danny kregen goede kansen. Het maakte niet uit. De Muur achterin hield stand. Hans en Paul werden helemaal gek van de spanning. Ik niet, ik wist het al na de 0-1. Daar zie je natuurlijk dat ik ooit al een Beker heb gewonnen. Zij niet, ik weet hoe je dat doet.

  De Doornse brigade gaf niet op maar wist niet te scoren, ook niet in de 6 minuten die de scheidsrechter bijtelde. Ook niet uit de niet gegeven corner die door Jansma luidkeels beschreeuwd werd. We zitten in de halve finale, een klein feestje kon beginnen.

  Heerlijk en dat na de smadelijke nederlaag tegen Germania. Ik noem ze zo sinds ik met mijn neven ben gaan skien. Die hebben de gewoonte om in een zo een ‘eitje’ te gaan zitten en dan heel hard Germania te roepen, waarop niemand het ook maar in zijn hoofd haalt om ook in te stappen. Heerlijk rustige vakantie gehad daardoor.

  We hebben een ding echt te leren overigens na vandaag. Als een ploeg als Doorn zo verdomd goed het forechecken beheerst dan moeten de middenvelders en spitsen zich omdraaien om zo aanspeelbaar te zijn. Als je de bal dan krijgt draai je je kont er in en als die verdediger dan komt dan laat je je vallen. Zo simpel is het of je kaats onder, kan ook. Maar jullie draaien half open of dicht het is maar hoe je het bekijkt. Dat helpt niks. Voor de volgende keer graag aandenken en op trainen als we dat nog doen.
  We wachten de loting af, hopen op een keer thuis en hopen dat het in Basten zijn schema past. In ieder geval dat hoop ik. Maar ook als hij er niet bij is zal ik er zijn. Ik heb de bus reeds besteld, dit keer mag er ook bier aan boord. Voor de terugreis, nadat we de beker hebben opgehaald. Wederom.

  De uil van Minerva is op mijn schouder gaan zitten, vandaar dat ik geen flauwe grappen maak over Feijenoord, waarom zou ik ook, ook raak ik de politiek maar even niet, je weet maar nooit.
  Ajax wordt Wereldkampioen en Victoria wint de Beker. Ik heb bij Kees aan Tafel gezeten, het seizoen kan niet meer stuk.


  Vanaf de Zijlijn

  Chris


  PS : Aan alle ouders ,het was me weer een waar genoegen, bedankt