• Daar sta je dan als coach en/of goedwillende vader met 8 tot 10 van die jonge voetballers voor je. Jij als coach hebt je goed voorbereid en probeert goed uit te leggen wat jij straks graag wilt zien van de spelers. Allemaal staan zij het ene moment aandachtig naar jouw instructies te luisteren en het andere moment ben je hen net zo snel kwijt. De een is bezig met gras sprietjes tellen, de ander is bezig met een bal en weer een ander is afgeleid vanwege een zwerm vogels hoog boven ons voorbij vliegt.
   
  Maar hoe kun jij nou, zonder dat jij de aandacht verliest, effectief spelers helpen bij hun eigen ontwikkelingsproces? Een ieder heeft wel eens gehoord dat je de taal moet spreken van het kind. Hoe doe je dat dan in de praktijk? Spreek tot de verbeelding van jouw jonge voetballers en probeer effectief spelers te beinvloeden door het gebruik van beeldspraak (analogie). 
   
  Analogie (beeldspraak)
  Analogie is niets anders dan de instructies en/of aanwijzingen omschrijven middels beeldspraak. Met een metafoor (vergelijking), omschrijf je tot de verbeelding hoe een beweging of tactisch principe uitgevoerd dient te worden, zonder dat de gewenste uitvoering nog expliciet in detail uitgelegd dient te worden. Het beeld dat wordt gebruikt in de vergelijking moet sprekend zijn voor de kinderen. Het helpt ze om het afgebeelde, meestal een technische voetbalhandeling of principe, goed te beheersen. 
 • Uit meerdere onderzoeken (Liao en Masters) is aangetoond dat het "analogieleren" tot leerresultaten leidt die die beter bestand zijn tegen de prestatiedruk (onder weerstand voetballen) dan de met expliciet leren behaalde leerresultaten. Neem als voorbeeld de basketbalcoach die bij het trainen van het basketbalschot het beeld oproept van een 'zwanenhals', dan impliceert dit de baan die de bal moet volgen en de manier waarop de handbeweging na het werpen van de bal wordt afgerond.

 • Beeldspraak vs Tactische principes

 • Aanvallen team aan de bal

  Ruimtes groot maken

   Bommetje

  Dynamisch (niet stiltstaan)

   Het veld is lave
  Diepgang  Opstijgen
  Passlijn creeren (afspeelmogelijkheid)  Touwtjes maken
  Linies passeren (steekpass)  Tafelvoetbal
  Spelverdeler  Postbode spelen
  Bal houden (weinig risico)  De bal is van goud
  Loopacties  Mierennest
  Overtal creeren   Weegschaal
  Snel handelen   Hete bal
 • Verdedigen team zonder de bal

  Tegenstander vastzetten

  Groep leeuwen (prooi insluipen)

  Uitzakken 

  Landen
  Compact Magneet
  Tegenstander ophouden Stoplicht
  Linies passeren (steekpass) Tafelvoetbal
  Klein maken Propje maken
 • Technische elementen

  Actieve houding

   Skateboarden

  Schaar

   Schaatsen
  Controle (kort bij je houden)  Honing aan je voet
  Cowboy  Opengedraaid staan
  Kijkgedrag  Uil
  Zachte aanname  Bal is een ei
  Scannen (orienteren in omgeving)  Zebrapad
  Storen  Sluipen (als een leeuw)