• Val jij al op naar Victoria

  Het is alweer een tijdje eerder donker. En dat geldt zeker voor de wegen naar ons sportcomplex. Helaas komen er bij de politie veel meldingen binnen van fietsers die niet opvallen en daardoor voor  gevaarlijke situaties zorgen. Check je verlichting daarom even extra voordat je op pad gaat. En nog belangrijker: zet je verlichting aan!

  Het is niet alleen veiliger voor iedereen, maar het kan je ook een boete van €55,- besparen. De Politie gaat de komende periode namelijk weer extra controlere.

   

  Graag daarom ook even aandacht voor onderstaand politiebericht:

 • (FIETS)VERLICHTING IS EEN VERPLICHTING

  Verlichting in het donker of bij slecht zicht is verplicht. Dat weet iedereen. In de zomer, als het lang licht is, wordt aan dit onderwerp wat minder aandacht besteed, ook vanuit de politie. Nu de donkere dagen weer zijn begonnen, wordt dit onderwerp weer op de agenda gezet.

  Er zijn eigenlijk drie argumenten om verlichting te voeren en dus ook om op verlichting te controleren en te bekeuren:

  • VERKEERSVEILIGHEID

  Als je de juiste verlichting en reflectoren voert, ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Jaarlijks gebeuren er ongelukken omdat niet de juiste verlichting wordt gevoerd.

  • VOORKOMEN  VAN ERGERNIS

  Automobilisten ergeren zich aan  fietsers zonder licht, maar ook aan andere auto’s met kapotte verlichting. Je zult maar onverwachts zo’n fietser zonder licht vlak voor je auto krijgen!

  • AANSCHERPING VAN DE NORM

  Het lijkt soms wat kinderachtig om verkeersdeelnemers zonder -en vooral de (jeugdige) fietsers- een bekeuring te geven. Maar door meteen te bekeuren weet iedereen, dat de politie optreedt tegen het rijden zonder licht. Samen met mijn wijkteamleden doen we inmiddels al verlichtingscontroles in de wijk en bij de sportverenigingen aan het Kininelaantje / Nieuwe Havenweg en Jagerspaadje.

  SMOEZEN
  Wij, van de politie, kennen  bijna alle smoezen:” In de fietsenstalling en op school worden veel fietsen vernield, meneer.” Ik wist niet dat mijn licht het niet deed, meneer”. Zelf als er geen dynamo meer op de fiets zit wordt soms nog glashard beweerd”dat ‘ie het net nog deed”. “ Ik weet het ook niet meneer, hij moet net kapot gegaan zijn”……..……….

  Iedereen, die zonder licht rijdt,  weet dat zijn of haar licht het niet doet en hij of zij zonder verlichting niet in het donker mag rijden. En doet het licht het niet, dan heeft men nog altijd de keuze om te gaan lopen of zich op te laten halen.

  ZORG DAT JE VERLICHTING HET DOET
  De belangrijkste reden dat je verlichting goed moet zijn is natuurlijk de verkeersveiligheid. De politie bekeurt natuurlijk niet omdat zij dit zo leuk vinden, maar om de verkeersveiligheid van een ieder te vergroten. Wij snappen niet dat sommige ouders hun kinderen zonder goede verlichting op hun fiets laten stappen.

  Zorg dat je verlichting het doet en pleeg op tijd onderhoud. In de handel zijn ook goede verlichtingssetjes op batterijen te krijgen. Zorg dan wel voor een goedgekeurd setje en voor extra volle batterijen. Om diefstal te voorkomen is het wel raadzaam om deze verlichting eraf te klikken als je je fiets onbeheerd laat staan. Door een eenvoudig kliksysteem is dit bij de meeste modellen simpel te doen.

  VERLICHTING IS EEN VERPLICHTING
  Wat zijn de regels voor fietsverlichting en reflectie op een fiets?

  Als fietser moet u in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben of losse lampjes gebruiken. Er moeten altijd reflectoren zitten op de achterkant van de fiets, op de trappers en op de wielen (velgen) of banden.

  De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).