• Van de zijlijn… Weer winst voor Victoria tegen Nieuwland!

  In Amersfoort was het een en al wind wat de klok sloeg. Nieuwland ASC, een fusieclub, bestaande uit onder meer het voormalige Amersfoortse Boys, was de tegenstander van Victoria. Tot mijn verrassing was ik niet alleen gekomen. Pieter, Martin, Ben, Rudi, Gerard en niet te vergeten Michiel van B. en Loek stonden al blauwbekkend te wachten op het beginsignaal. Niet veel later dook zelfs het onafscheidelijke duo Joris en Bas op met Peter in hun kielzog… En dan vergeet ik er makkelijk nog een paar.

  De eerste helft kunnen we kort over zijn. Veel heen en weer gebal en weinig structuur te bekennen. Moeilijk ook met die wind. Deed me een beetje denken aan het ouderwetse Engelse voetbal. Een roei naar voren en lopen maar. Nieuwland speelde agressief en gaf Victoria geen enkele ruimte. Gevolg was dat de Loosdrechters of moet ik zeggen Hilversummers niet echt in hun spel kwamen…

  Combinaties werden vroeg afgebroken en het spel vertoonde meer tekenen van een flipperkast, dan dat er sprake was van een vloeiende een-twee combinatie. Nee niets van dit alles. Bewondering heb ik wel voor de onverstoorbare wil van de Victorianen, om onder het juk van Nieuwland uit te kruipen. Vol het duel ingaan en de strijd om de bal, ook en vooral in de lucht, lieten een onwrikbaar Victoria zien. IJverig, volhardend en verbeten werd om elke meter gevochten…

  Na de rust had Victoria de wind mee en dat maakte het spel wat makkelijker. Nieuwland was nog steeds fel op de bal maar toch minder nadrukkelijk in vergelijking met de 1e helft. Victoria worstelde zich uit de greep van de Amersfoorters en kreeg daardoor meer ruimte. Steeds meer werd het spel verlegd naar de helft van Nieuwland. Het was Wesley Dam, die de ban brak. Aangespeeld op links stoomde hij op naar het doel en zijn schot verdween in de rechterhoek, onbereikbaar voor de Amersfoortse keeper (0-1).

  In de minuten die nog resten gaf Victoria geen krimp. Onder aanvoering van Kasper Leenen en Rik Langhout werd Nieuwland aan banden gelegd. Wel nog wat benauwde momenten maar de ijzersterk spelende verdediging hield het hoofd koel. Het begint er op de lijken, dat het collectief van trainer Robert Roest wat meer rust in het spel krijgt. Maar “Rust Roest” zeggen ze wel eens… Toch denk ik dat juist een beetje rust op het middenveld niet verkeerd is en de sleutel kan zijn voor de komende wedstrijden… Ik zal het er eens met Hank en Robert over hebben… Of nee, laat maar, dat hebben ze allang zelf bedacht…

  Nog een klein kwartiertje te gaan en dan wordt ineens de rust ruw verstoord. Een binnenkomend appje rept over, een min of meer wel verwacht, maar toch verbijsterend en ongelooflijk feit: Odin Vreeken is niet meer. Amersfoort, 15 februari 2020, Nieuwland – Victoria 0-1. Het is tegen vier uur en de uitslag van de wedstrijd doet er voor mij ineens niet meer toe. Victoria verliest één van zijn meest markante mannen. Odin was Victoria; hij stond op en sliep met Victoria. Altijd alert en vaak de eerste die met ideeën kwam om Victoria in de vaart der volken verder te helpen. Ik zal hem nooit vergeten en velen, denk ik, met mij….

  Cor Winkel