• Overlast van de processierups

  Helaas heeft de Eikenprocessierups ook dit jaar ons complex weer gevonden. De getroffen bomen zijn/worden voorzien van waarschuwingslint. 

   

  Wat te doen bij klachten van de processierups?

  Behandeling van klachten

  Moet men naar de dokter als men klachten heeft? 
  In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken spontaan. Bij ernstige klachten is het wel verstandig contact op te nemen met de huisarts. 

  Zijn er medicijnen voor het tegengaan van de klachten?
  Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen, zoals een crème op basis van kamfer of menthol, verlichting geven. Deze middelen zijn gewoon bij de apotheek of drogist verkrijgbaar. Indien de lokale effecten zeer ernstig zijn, kan door de huisarts overwogen worden een ontstekingsremmende zalf voor te schrijven of antihistaminica. 

  Wat kan men zelf doen om de klachten te verlichten?
  Om verdere verspreiding van de brandharen over het lichaam te voorkomen en om de ontstekingsreactie tegen te gaan is het zeer belangrijk de huid goed te wassen en de ogen goed te spoelen met water. Direct na de blootstelling kan het zinvol zijn de huid met plakband te strippen, om zo alle brandharen te verwijderen.

  Als kleren onder de brandharen zitten, wat moet men dan doen?
  De brandharen zijn moeilijk uit de kleding te verwijderen. Om herhaalde blootstelling te voorkomen is dit verwijderen van de haren uit de kleding echter wel noodzakelijk. De kleding dient daarom zeer grondig met water en zeep gereinigd te worden, zeker wanneer men weet dat men in een belast gebied is geweest en men overlast van de brandharen heeft ondervonden.