• Afscheidsinterview Maikel Rijdes

 • Maikel Rijdes vertrekt na vier jaar bij Victoria en gaat nieuw avontuur tegemoet als hoofdtrainer van AFC Quick

  Juli 2022
  Door Jurgen Leurdijk


  Victoria ziet met lede ogen Hoofd Opleidingen onderbouw én trainer/coach van de O23 bij Victoria vertrekken. Maikel Rijdes gaat het avontuur aan en wordt hoofdcoach van AFC Quick Amersfoort.


  En zo gaat Maikel na vier jaar Victoria op eigen benen staan. Een afscheidsinterview is daarom wel op zijn plaats. Die nam ik af vlak voordat Maikel op reis door Amerika ging, vorige maand.


  Het was even schrikken toen je aankondigde te gaan vertrekken bij Victoria. Ben je zelf ook al bekomen van die schrik? “Nee, nog steeds niet. Maar dat heeft denk ik te maken met het feit dat ik nog steeds bezig ben met de huidige werkzaamheden!”

  Wat ga je precies doen en hoe is dat tot stand gekomen? “Ik word hoofdtrainer bij AFC Quick in Amersfoort. Via bekende personen in de voetbalwereld was mijn naam bij hen naar voren gekomen. De huidige voorzitter belde mij op met de vraag of ik interesse had om op gesprek te komen. Eenmaal op gesprek geweest was er van beide kanten een klik! Na een paar gesprekken met de club en de spelersraad zijn we tot een akkoord gekomen.”


  Gefeliciteerd met je nieuwe stap! Waarom verlaat je Victoria? “Ik heb voor mezelf een doel om als trainer van een eerste elftal bij de topamateurs terecht te komen. De stap die nu op mijn pad komt pas beter bij mijn ontwikkeling.”


  Hoe lang heb je bij Victoria gezeten, en wat heb je allemaal gedaan? Ik ben vier jaar actief geweest bij Victoria. In het seizoen 2018-2019 was ik trainer/coach van de 17-1 (kampioen) en de 10-1, In het jaar daarna trainer/coach van 19-1 (kampioen). In het seizoen 2020-2021 werd ik Hoofdjeugdopleiding middenbouw én assistent-trainer bij het Eerste elftal. In mijn laatste seizoen hier was ik Hoofdjeugdopleiding onderbouw én de trainer van de 023-1. En ook met dat laatste elftal ben ik kampioen geworden.”

  Als je terugkijkt op je tijd bij deze club, waar ben je dan t meest trost op? ”Dan denk ik toch op het eerste jaar bij de 017-1 van Victoria. We speelden op de laatste speeldag de kampioenswedstrijd tegen PVCV. Het team dat deze wedstrijd zou winnen, was uit eindelijk ook kampioen. Wij wonnen die wedstrijd met 7-1. In de rust stond het 3-1 voor ons. Direct na de aftrap brak hun spits door en onze keeper haalde hem onderuit, waardoor hij de rode kaart kreeg. Wij moesten dus verder met 10 man. Wat ik toen heb gezien bij de jongens op het veld, dat was puur passie en inzet! Om vier keer te scoren met een man minder, dat was fantastisch!”

  Afgelopen seizoen debuteerden veel jeugdspelers in het Eerste van Victoria. Een groot aantal van hen noemde jou als trainer aan wie ze veel te danken hebben. Hoe heb je dat gelezen en waar komt dat vandaan denk je ? ”Ik lees de stukken vol trots omdat ik de afgelopen jaren veel energie heb gestoken in de jongens, in een poging om hun naar het eerste elftal te brengen! Dat zij uiteindelijk ook zelf de stap maken en er vol voor gaan, is heel mooi om te zien en doet me goed! Ik hoop dat er nog vele jongens hun best blijven doen en zich blijven aansluiten bij het Eerste van Victoria!”


  Voor degenen die jou nog niet zo goed kennen; welke carrière heb je als speler gehad? “Ik heb tot mijn 24e altijd gevoetbald bij V.V. Hoogland. Daar heb ik in alle jeugdteams in de selectie gezeten en uiteindelijk ook in het Eerste en Tweede gevoetbald. Toen ik zag dat ik geen kans meer maakte in het Eerste heb ik nog een jaar in het Eerste van A.S.C Nieuwland gevoetbald.


  Wat was je favoriete positie in t veld? “back.”

  Wat was je hoogtepunt als voetballer? “Kampioen in de 015-1. We speelden toen in de 3e divisie, samen met FC Utrecht en AZ 14-1.”

  En als trainer ? ”Dan denk ik toch aan de kampioenschappen die ik de afgelopen jaren samen met de jongens van Victoria heb behaald!”


  Welke carriere heb je als trainer/Hoofd Opleidingen doorlopen? “Ik gaf training vanaf mijn 14e bij V.V.Hoogland. Toen ik op het CIOS kwam, ging ik al snel de cursus TC3 doen en kwam ik terecht bij ASC Nieuwland. Daar trainde ik drie jaar de 15-1 in samenwerking met verschillende trainers. Na drie jaar keerde ik terug en heb ik alle jeugdteams bij V.V.Hoogland getraind. Toen ik 26 was ben ik overgestapt naar Victoria waar ik alleen de bovenbouw heb getraind. De afgelopen twee jaar heb ik als HJO onder/middenbouw bij Victoria gelopen.”

  Heb je voor jezelf nog een einddoel op dat gebied? “Mijn stip op de horizon is als trainer in de topamateur-klasse van de senioren te komen.”

  Wie is je favoriete speler? “Ik kan niet kiezen.....”

  En je favoriete coach? “Erik Ten Hag. Zijn spelopvattingen en hoe hij Ajax aan de praat heeft gekregen, is van hoge kwaliteit. Ik ben een coach die van dominant spelen houdt, waarin we veel druk houden en aantrekkelijk voetbal spelen, Dat heeft Ten Hag ook!”

  Je favoriete speler bij Victoria? En waarom? “Laat ik beginnen te zeggen dat ik iedereen waardeer om zijn eigen kwaliteiten. Als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor Dennis van den Hazel. Zijn gevoel voor passing en voor ruimte en de verantwoording die hij pakt voor het team vind ik super. Daarnaast gaat hij altijd voorop in de strijd. Hij heeft een bepaalde arrogantie in zijn spel zitten dat het net lijkt of hij nooit zenuwachtig is!”


  Van wie heb je t meest geleerd? “Mijn KNVB-docenten Jan Reulings en Paul Voois. Zij hebben beiden de kwaliteit om je goed te laten reflecteren op je eigen handelen!”


  Toen je bij Victoria kwam, wat trof je toen aan? “Ik kwam binnen in een superleuke trainingsgroep waarin iedereen met elkaar praatte over voetbal. Iedereen elkaar wilde helpen met oplossingen tijdens trainingen en wedstrijden. Daarnaast kreeg ik een superleuke spelersgroep die graag wilde leren. Bovendien stond er een duidelijke visie over hoe de club alles voor elkaar wilde krijgen. Paul hielp daar goed bij om je er ook aan te houden. “


  Hoe verhield zich dat tot je eigen voetbalvisie/filosofie? “Victoria wil graag aanvallend voetbal spelen, met veel creativiteit en beweging. We hebben veel verschillende spelprincipes die daarbij helpen. Het meeste van wat er staat omschreven, daar sta ik ook voor. Alleen ben je altijd afhankelijk van wat voor team je hebt. Daarbij moet je soms kunnen aanpassen en afwijken van hetgeen je wilt. In goed overleg met de HJO kan je dan soms besluiten om aan te passen of af te wijken van het plan. Als dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het team/individu.”


  Waar ben je aan gaan bouwen/werken? “Aan een team waarbij iedereen zich ontwikkelt. Sommige spelers wat meer dan een ander.”


  Is dat wat je voor ogen had ook gelukt? “Als je kritisch kijkt is niet alles gelukt wat je graag zou willen, maar ik kan zeker tevreden terugkijken!


  Op welke manier heb jij de club in de loop der jaren zien veranderen? “In de loop der jaren gingen er wat trainers weg waar ik veel aan had. Dat vond ik wel jammer. Daarnaast zijn er ook veel mooie dingen gebeurd, bijvoorbeeld de regionale erkenning voor de (visie en jeugdopleiding) van de club. Verder zijn er nieuwe ideeën geïmplementeerd in de opleiding!”

  Wat was je hoogtepunt bij Victoria als HJO? “Ik heb het eerste jaar met corona te maken gehad. Dat was natuurlijk verschrikkelijk! We moesten met zoveel onzekerheid kinderen bezighouden, maar niet met hetgeen wat je graag als coach zou willen. Het tweede jaar was al wat beter, maar ik kan niet echt een hoogtepunt aanwijzen omdat je iets op de langere termijn voor elkaar wilt krijgen. En daar was ik te kort voor bij Victoria.”

  Wat heb je de club bijgebracht? “Spelers in een leersituatie proberen te brengen waarin zij zich ontwikkelen. Altijd iedereen tijdens training/wedstrijd complimenten geven!”


  Wat zou je de club mee willen geven voor de toekomst? “Blijf dicht bij je eigen filosofie! Blijf mensen naar de club trekken die jullie ook verder kunnen helpen in het ontwikkelen van de organisatie/spelers!”

  Wat ga je het minst missen bij Victoria? ”De irritante drempels op het Jagerspaadje, voordat je het complex bereikt!“

  En het meest? “De gezelligheid van de mensen om je heen, met wie we de afgelopen jaren iets moois hebben neergezet!”
  Wat is je trainers/coach-motto? “Mouwen opstropen en gaan! We kunnen niet een wedstrijd verliezen zonder er alles aan gedaan te hebben!”


  Individueel of teambelang? “Teambelang.”

  Hoeveel tijd in de week ben je met voetbal bezig? ”Elke dag. Ik steek naast de uren die ik met en bij Victoria bezig ben ook nog veel tijd in het bezoeken van wedstrijden, of door ze te bekijken op tv. “ Wat is je levensmotto? “Leef met de dag, niemand heeft je morgen beloofd.”


  Wat wil je verder nog kwijt? “Dat ik met heel veel plezier de afgelopen vier jaar heb gewerkt bij Victoria! Een superleuke vereniging waar je echt graag wilt zijn om je te ontwikkelen als trainer. Ik wil iedereen bedanken met wie ik heb samengewerkt en wens de club heel veel success met de laatste stappen naar de top! Blijf erin geloven het is mogelijk!“

  Gaan we je nog terugzien bij Victoria? “Wie weet wat de toekomst brengt. Ik sta er zeker voor open!”

   

  Namens heel Victoria, de Technische Commissie en Het Bestuur van de HC & FC Victoria willen we Maikel hierbij nogmaals heel hartelijk bedanken voor al die jaren van niet aflatende inzet voor de club, haar spelers, trainers en begeleiders, en ouders van al die talenten. Hij heeft Victoria en haar spelers enorm veel bijgebracht en ervoor gezorgd dat de club mee heeft kunnen gaan in de ontwikkeling en professionalisering van het opleiden van spelers en (jonge) trainers.

  Veel succes en plezier bij je nieuwe club, het ga je goed, en kom nog eens terug, Je bent en blijft altijd welkom Maikel !

  Houdt Steeds Tezamen!