• CRICKET

  Na enige omzwervingen heeft de Hilversumsche CC een nieuwe thuisbasis gevonden. Op 24 juni 2014 heeft de ALV van de Hilversumsche Cricket- en Football Club Victoria (anno 1893) ingestemd met de komst van de Hilversumsche Cricket Club (anno 1883), en wel met onmiddellijke ingang.

  Na decennia van rondzwerven hoopt de cricketclub nu weer een stabiele thuisbasis te hebben, waar zij aan een nieuwe toekomst kan bouwen. In 1918 is er reeds één keer eerder een seizoen cricket gespeeld bij Victoria. De ‘C’ in de naam herinnert nog aan deze periode. Victoria behoort tot de categorie oude voetbalclubs van vóór 1900, waarvan velen tot op de dag van vandaag ook een cricketafdeling hebben.

  Beide besturen zijn ervan overtuigd dat juist op het vlak van cultuur er veel synergie is. Er zal nu op een voetbalveld een tijdelijk cricketpitch worden aangelegd. De gemeente Hilversum heeft zich positief uitgesproken om mee te werken aan een permanente pitch tussen twee voetbalvelden. Hiervoor is nog wat snoeiwerk en het omzetten van een drainagesloot in een duiker vereist. Deze strook is ongeveer 30 meter breed, waardoor er op termijn ook ruimte is om een graswicket aan te leggen.

  De Hilversumsche CC heeft decennialang met de Hilversumsche Hockeyclub de velden gedeeld, die zij in eigendom hadden, tot dat deze in 1967 voor woningbouw werden onteigend inclusief het clubhuis met rieten kap aan de Raaweg. Hilversum hockey wordt overigens de nieuwe buur op Sportcomplex Nieuw-Loosdrecht. Van 1967 tot begin jaren negentig is gespeeld bij de hockeyvereniging Be Fair (nu Spandersbosch) op Sportpark Crailo. Na de komst van de golfclub werd cricket doorgeschoven naar de korfbalclub even verderop in de vallei. Met de komst van het grootste ecoduct (Crailo) ter wereld in 2006 werden respectievelijk de cricket- en golfclub gevraagd om te komen spelen in de bufferzones aan weerszijden van het ecoduct.

  In 2010 stemde de gemeente, tegen haar eigen beleid in, toch in met de aanleg van meer kunstgras nabij het ecoduct, waardoor een verhuizing naar de Rugbyclub Hilversum op sportpark Berestein noodzakelijk werd. Helaas bleek gezamenlijk gebruik van het rugbyclubhuis geen optie, waardoor de Hilversumsche CC in 2014 terecht is gekomen bij voetbalvereniging Victoria.
  Deze reeks van verhuizingen hebben de vereniging in zwaar weer gebracht. Ad-interim bestuurder Maarten Post is echter enthousiast en optimistisch: "We krijgen hier een prachtig veld in een omgeving waar we welkom zijn. De Hilversumsche CC, die dit seizoen haar 131ste verjaardag viert, is hoopvol dat binnen enkele jaren de club weer in alle leeftijd categorieën is vertegenwoordigd binnen de KNCB!"