• Geschiedenis

    De H.C. & F.C. Victoria is de oudste voetbalvereniging van het Gooi. En daar zijn we trots op. We behoren zelfs tot de 25 oudste voetbalverenigingen van Nederland. Het ontstaan van Victoria leest als een jongensboek. Het begon allemaal begin oktober 1893.

  • Tijdens een saaie les van de Openbare Lagere School aan de Kerkbrink te Hilversum zaten drie leerlingen zich stierlijk te vervelen. Het waren Nico Schröder, Antoine Dekker en Herman (Hempie) Groskamp. Ze waren pas zeven en acht jaar oud, maar besloten een heuse voetbalclub op te richten. Op zondag 8 oktober was het zover. Bij Nico Schröder thuis, aan de 's-Gravelandseweg 68, werd er met een aantal klasgenootjes een vergadering gehouden. De geboorte van de Hilversumsche Football Club Victoria was een feit.

     

  • Victoria is vernoemd naar de oude vorstin van Engeland, het land waar het moderne voetbal is uitgevonden. De drie initiatiefnemers vormen het bestuur en ze stellen de contributie vast op 2 cent per week. Ook bepalen ze dat op ieders verlanglijst een echte leren bal moest staan. Een voetbal kost in die tijd vijf á zes gulden, dat is een klein fortuin. In de beginjaren wordt nog met een gummiballetje gespeeld. Of met een ovale rugby-bal, die de vader van Otto Blom nog onvoldoende bekend met de voetbalsport uit Engeland heeft meegebracht.

  • De periode tot 1930, Ajax en Vitesse worden geklopt
    De jonge voetballers spelen de eerste wedstrijden op een veld in de royale tuin van Villa Vogelenzang. Eigendom van bankier, filantroop en sportliefhebber B.W. Blijdenstein. Van 1899 tot 1907 heeft het snel opbloeiende Victoria de beschikking over een van de mooiste velden van Nederland, dat aan de Groenelaan in het Corversbos. Hier haalt de club, inmiddels tweede-klasser, haar grootste triomfen. Met onder andere international Toine van Renterghem in de gelederen worden tegenstanders van naam als AFC, Ajax en Vitesse geklopt. Ook aan de Wernerlaan, waar de blauw-witten van 1907 tot 1920 spelen, groeit en floreert Victoria. Zo worden Engelse clubs van naam uitgenodigd en verslagen.

  • Net als de andere negentiende-eeuwse voetbalclubs rekruteert Victoria haar leden uit de gegoede, liberale burgerij. Voetbal in Nederland is in de eerste dertig jaar van zijn bestaan een echte elitesport. Sporten is alleen weggelegd voor de weinigen die zich de luxe van zoiets als vrije tijd kunnen permitteren. En die zeker zo belangrijk, die genoeg geld hebben voor voetbalkleding, contributie en het reizen naar uitwedstrijden. In Hilversum waren de jongemannen afkomstig uit de villawijken van Trompenberg, de Boomberg en de 's-Gravelandseweg. Ook bekende namen uit deze kringen, zoals Adriaan Roland Holst (de latere Prins der Dichters), temden in het blauw-witte shirt en de zwarte (knie)broek enthousiast het lederen monster.

  • Al voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wordt voetbal voor steeds meer mensen toegankelijk. Met het ontstaan en de bloei van de zogenaamde volksclubs wordt de voetbalsport steeds minder aantrekkelijk voor de beter-gesitueerden. Met name na 1918 kozen zij steeds meer voor sporten als cricket, hockey en tennis, daar waren zij nog ??onder elkaar??. Ook bij Victoria wordt er cricket gespeeld vandaar de naam HC & FC Victoria, dat staat voor de Hilversumsche Cricket & Football Club Victoria. Maar toch helpt het toevoegen van de sport cricket niet voldoende. Zoals veel van de oudste voetbalverenigingen in ons land krijgt ook Victoria het in de jaren twintig heel moeilijk. Het ledental en daarmee de prestaties lopen enorm terug. In 1930, met amper nog elf werkende leden, zoals dat toen heette, wilde men de club zelfs opheffen.

  • Periode 1930-1960. Het nieuwe leven
    Eén man houdt eigenwijs vol: Harry David. In zijn eentje weet hij Victoria nieuw leven in te blazen. Zo krabbelt in de jaren dertig de club weer op: de vermaarde echt-Victoriaansche gezelligheid keert terug en daarna (daardoor?) ook de prestaties op het veld. In 1939 wordt ??The Good Old?? (zoals Victoria liefkozend wordt genoemd) zowaar weer eens kampioen. Promotie naar de derde klasse is het gevolg. Maar dan komen de oorlogsjaren (1940-1945) en die verhinderen een verdere opbloei. Pas in de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw, gaat het met Victoria weer crescendo. Een zeer actieve jeugdcommissie slaagt erin een grote en kwalitatief hoogstaande jeugdafdeling in het leven te roepen.

  • Periode 1960-1980, de jeugd heeft de toekomst
    Sindsdien kan Victoria over een ruime eigen kweek beschikken. Die langzaam doorgroeien naar de senioren-tak. In 1966 beschikt Victoria over 22 jeugd- en 10 senioren elftallen. Daarmee is The Good Old de grootste van het Gooi en een van de grootste in de Afdeling Utrecht. Ook het eerste elftal ontwikkeld zich goed.  Voorzitter Jan Prins trekt vermaarde trainers zoals Rinus Schaap en Evert Sterk aan. Onder hun bezielende leiding wordt Victoria een geduchte ploeg in de derde klasse.

  • Na een aanwezigheid van ruim dertig jaar verlaat The Good Old in 1967 het complex aan het Slangeweggetje (vlakbij sanatorium Zonnestraal). Dit onder druk van de gemeente, die vindt dat door de aanwas de accommodatie niet langer voldoet. Victoria is uit zijn jasje gegroeid. Van Zuid verhuist de club voor tien jaar naar Noord, naar het sportpark Crailoo. Sportief wordt deze periode gekenmerkt door ups en downs. Twee degradaties worden in 1975 en 1976 gevolgd door twee kampioenschappen. Het nieuwe élan van Victoria krijgt een vertaling in een nieuwe behuizing. Terug in Zuid, niet ver van het oude complex, krijgt de club een sfeervol onderkomen op het sportpark 't Jagerspaadje. Waar de club nog steeds zit in een mooie bosrijke omgeving.

    Periode 1980-heden, de kracht blijft ongebroken
    Qua prestaties gaat het met het Vlaggenschip wat minder in de late jaren tachtig en eerste helft van de jaren negentig. Drie maal moest een stapje terug worden gedaan. Maar de kracht van de club blijft ongebroken. Nog steeds toont de Oude Dame zich jeugdig en vitaal. Naast prestaties is Victoria een club van traditie waar sfeer, gezelligheid en plezier belangrijk zijn. Dit zit in de genen van alle lagen van de club van jeugd, senioren tot de veteranen. Het grandioze eeuwfeest in 1993, dat onder meer de Kerkbrink een week lang omtoverde tot Victoria-plein, bewees nog eens waartoe de vereniging in staat is. En ook sportief toont The Good Old veerkracht. In 1988 wordt er met de opening van twee all-weather banen een tennisafdeling in het leven geroepen.

  • Maar vooral de explosieve groei van het aantal jeugdteams in de laatste jaren geeft aan met welk recht Victoria hoopvol naar de toekomst mag blijven kijken. Een gedegen en professionele jeugdbegeleiding heeft kwaliteit en kwantiteit opgeleverd. De hoogste teams van de verschillende leeftijdscategorieën kunnen zich met de regionale of zelfs landelijke top meten. Zo wordt in de jeugd tegen teams als AFC, Koninklijke HFC en Ajax gespeeld. En ook zorgt onze samenwerking met FC Utrecht en Ajax ervoor dat al diverse Victorianen zijn doorgegroeid naar de jeugdopleidingen in Amsterdam en Utrecht. De overstap van het eerste van Victoria van de zondag naar de zaterdag competitie moet ervoor zorgen dat The Good Old zich nog beter kan ontwikkelen.  Om zo weer 125 jaar te blijven voortleven.