• Ervaren voetbaldier Rob Overkleeft komt Victoria versterken

 • Ervaren voetbaldier Rob Overkleeft komt Victoria versterken

  in de breedte: “Plezier, passie en samenwerken”

  ‘t Jagerspaadje, mei 2022

  Door Jurgen Leurdijk

  De Victoria-jeugd bloeit en groeit nog altijd. Niet alleen bij de selectie- en opleidingsteams. Ook in de breedte wordt er goed, leuk en met plezier gevoetbald en getraind.

  Het blijft een enorme klus om elke week weer al die wedstrijden en trainingen goed te plannen, te organiseren en te leiden. Om er zo voor te zorgen dat al die honderden kinderen elke week weer met plezier naar 't Jagerspaadje komen.

  Om dat allemaal in goede banen te leiden heeft Victoria een professionele coördinator aangetrokken, speciaal voor het breedte voetbal voor het nieuwe seizoen 2022-2023.

  Rob Overkleeft, die zijn sporen in het Nederlandse (betaalde) voetbal ruimschoots heeft verdiend, gaat de onderbouw breedte trainingen op dinsdagen en woensdagen coördineren. Rob zal verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de trainingen voor de breedteteams O8 t/m O12.

  Daarom hieronder een nadere kennismaking met Rob, die onlangs zijn contract ondertekende bij Victoria. Naast hem op de foto Daan van der Heijden, de voorzitter van de Technische Commissie.

  Naam: Rob Overkleeft

  Leeftijd:  69 jaar

  Geboren in:  Amsterdam

  Eerdere voetbalclubs/wat was uw vorige club?  “Ik heb bij een hele hoop clubs gewerkt: SV ARC Alphen aan den Rijn, SV Laren'99, NSC Naarden, HSV Zuidvogels, Oudewater, NSV'46 Noorden, CVC Reeuwijk, en nu dus Victoria.”

  Waar heeft u zelf gevoetbald? “Dat was in de jeugd. De regionale jeugd van toenmalig profclub DWS uit Amsterdam.”

  Kunt u iets meer vertellen over uw achtergrond?  Als persoon, en als voetballer/sporter? “Ik ben opgegroeid als straatvoetballer in Amsterdam. Mijn vader overleed al op 34-jarige leeftijd. Toen was ik pas 15 jaar. Dat heeft mij gevormd als persoon, ik ben me al heel snel verantwoordelijk gaan voelen voor mijn broertjes van 13 en 11 jaar."
  "Ik was gewend om altijd veel te trainen om topprestaties te halen. Mijn sterkste punt is mijn instelling, mijn doorzettingsvermogen. En ik kan goed sporters om mij heen stimuleren om alles uit hun zelf te halen, om zo hun doelstellingen proberen te bereiken.”

  Wat was uw hoogtepunt als voetballer? "Dat waren de vele jeugdwedstrijden met DWS tegen Ajax en Volendam met aantrekkelijk voetbal, onvoorspelbare uitslagen en veel publiek. Dat was een mooie tijd !”

  Favoriete positie in het veld?  “Back.“

  Favoriete speler en waarom?  “Johan Cruijff. Hij is in mijn ogen in alle facetten de beste voetballer en mens ter wereld die ik heb gekend.”

  Favoriete coach en waarom? “Bert Jacobs en Joop Brand. Omdat zij mij als mens en voetballer sterker hebben gemaakt.”

  U heeft ook een behoorlijke staat van dienst als scheidsrechter, tot en met het Betaalde Voetbal en Europese wedstrijden aan toe. Wat heeft u aan die ervaring overgehouden? En wat heeft u meegenomen naar uw huidige werkzaamheden in het voetbal? “Plezier, passie en samenwerken. En ik heb ook de verschillende belevingen van voetbal in andere landen ervaren en zo extra goed gemerkt hoe goed wij het in Nederland hebben. Maar ik heb uiteindelijk ook geleerd hoe betrekkelijk alles is en dat een goede gezondheid voor eenieder één van de gelukkigste onderdelen van het leven is.”

  U loopt al decennialang mee in het voetbal, in vele hoedanigheden. Kunt u iets zeggen over de ontwikkeling van het (amateur)voetbal? “Er zijn nu veel meer voetbal(st)ers die alleen maar in vriendenteams willen spelen voor nog meer plezier en vrijheden. Die dan ook komen wanneer het hun uitkomt. Bij de selectieteams zijn er meer opgeleide trainers en coaches en zijn de randvoorwaarden verbeterd.”

  Hoe kijkt u naar het huidige amateurvoetbal? En de generatie van nu?  “Het voetbal is sneller geworden. En de instelling van spelers is veranderd.”

  Hoe bent u bij Victoria terecht gekomen ?  “Via een voetbalkennis in Baarn.“

  Wat is de opdracht die u heeft meegekregen van Victoria?  “Het begeleiden van de hulptrainers van 16 tot 20 jaar bij trainingen van de breedteteams in de Onderbouw. Verder het mede-organiseren van train- en trainersbijeenkomsten. En het organiseren van clubscheidsrechters-bijeenkomsten.“

  Wat zijn voor u belangrijke waarden bij een voetbalclub ? "De club moet moet een plek zijn waar iedereen zich thuisvoelt en waar men met respect met elkaar omgaat. Op voetbalgebied moet het een plek zijn waar iedereen plezier heeft in het voetballen bij Victoria, en zich kan ontwikkelen op zijn of haar niveau.”

  Heeft u al een plan om dat invulling te gaan geven? “Door zelf het voorbeeld te geven en alle spelers op welk niveau en leeftijd dan ook dezelfde training te laten geven.”

  U bent nog maar kort hier; wat zijn uw eerste indrukken van Victoria?  “Huiselijk, goed gestructureerd, ambitieus en oog voor de toekomst.”

  Van wie heeft u het meest geleerd in het trainersvak/coachschap: “Niet van iemand in het bijzonder. Ik heb veel geleerd door reflecties op mijn eigen handelingen én vooral ook van de visie over voetbal van de KNVB.”

  Wat is uw doel bij Victoria? Waar kijkt u het meest naar uit? “Ik hoop dat ik de hulptrainers en spelers kan helpen om zich verder te ontwikkelen en dat iedereen het fijn vindt om naar Victoria te komen.“

  Wat is uw trainers/coach-motto? “Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt.”

  Individueel of teambelang? “Zeker bij de jeugd tot 17 jaar is persoonlijke ontwikkeling het belangrijkst.“

  Hoeveel tijd in de week bent u met voetbal bezig? “Volgens mijn vrouw zeven dagen per week 24 uur per dag...“

  Wat is uw levensmotto? “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.”

  Wat doet u naast al het werk in het voetbal? “Reizen.”

  Wat wilt u verder nog kwijt?  “ik wens iedereen een zo lang mogelijk gezond en actief leven in vrijheid. Ik kijk er naar uit om mijn steentje te kunnen bijdragen in het met nog meer plezier training te laten geven aan al die getalenteerde voetballers bij Victoria.”

  Dank voor de openhartige antwoorden, Rob. Victoria wenst je veel plezier, passie en samenwerken toe in de komende tijd.

  Houdt Steeds Tezamen!