• Jeugdig keeperstalent Philip Klemann maakt debuut in hoofdmacht Victoria

 • Jeugdig keeperstalent Philip Klemann maakt debuut in hoofdmacht Victoria


  “ Ik vind Victoria erg bijzonder, omdat de sfeer van de club geweldig is. Mede door het oude clubhuis heb je het gevoel dat je deel uitmaakt van een erg mooie en lange voetbalgeschiedenis.” ‘t Jagerspaadje, december 2021


  Steeds vaker st(r)omen talentvolle voetballers uit de Jeugdopleiding van Victoria door naar het Eerste elftal van de nu bijna 130-jarige Oude Dame aan het Jagerspaadje. Ook dit seizoen, dat van 2021 – 2022, staan er weer jonge jongens op. Zo maakte keeper Philip Klemann een paar maanden geleden zijn debuut in Victoria 1. We staan in dit verhaaltje stil bij dit toch voor iedere jonge voetballer bijzondere moment. Een mini-interview met Philip;


  Philip, je hebt onlangs je debuut in het Eerste van Victoria gemaakt. Wanneer was dat precies en tegen wie?
  Philip: “ Ik heb mijn debuut voor Victoria 1 gemaakt op 25 september 2021 tegen JSV Nieuwegein. Nog niet zo heel lang geleden dus. Ik was 18 jaar toen ik debuteerde. Het was de eerste wedstrijd van dit seizoen.”


  Hoe heb je dat ervaren? En hoe ging je debuut? Begon je in de basis of viel je in?
  Philip ; “Mijn debuut was al gelijk aan het begin van het seizoen. Ik was vanaf de allereerste training van dit seizoen bij de A-selectie. Ik trainde toen voor het eerst mee met het Eerste en dat vond ik alleen maar heel erg leuk. Ik moest wel wennen aan het niveau en de speelwijze. De keeper van het Eerste was toen nog niet aanwezig bij de trainingen. Ik had mij tijdens de trainingen in de weken voorafgaand aan de eerste wedstrijd van het seizoen laten zien met een aantal goede reddingen. Daarna kreeg ik het vertrouwen van de trainer om de eerste wedstrijd gelijk te keepen. Dit was wel maar één helft, de eerste, omdat ik vóór de wedstrijd van het Eerste al een wedstrijd had gespeeld met de Onder 23. Ik kreeg niet erg veel te doen, maar het was wel een mooie ervaring. En gelukkig geen tegendoelpunt gekregen. “


  Robert Roest, zelf oud-profvoetballer van oa FC Utrecht, is de trainer/coach van het Eerste. Hij verlengde onlangs zijn contrct bij Victoria. Wat zei hij tegen je vlak voor je je debuut maakte?
  Philip: “Robert had eigenlijk gelijk al veel vertrouwen in mij. Hij deed eigenlijk niet alsof ik voor een probleem zou kunnen zorgen. Hij zei tegen mij: ‘geniet ervan, en doe je best’. Ik denk dat dit ervoor zorgde dat ik weinig spanning had voor de wedstrijd.”


  Waarom denk je dat hij je een kans heeft gegeven?
  Philip: “Ik denk dat ik mijn kwaliteiten als keeper goed laat zien op de trainingen. Ik doe altijd mijn best en probeer op alle mogelijke manieren een aanvulling te zijn voor het team. Ook denk ik dat ik erg vooruit ben gegaan de afgelopen tijd. Ik merk dat ik elke week meer leer en een stukje beter word.”

  Waar zit het ‘m in dat je zoveel progressie hebt gemaakt denk je ?
  Philip: “Ik denk dat de passie en liefde voor voetbal altijd mijn drijfveer is geweest. Ik geniet van elke wedstrijd en training. Ik probeer altijd serieus te spelen en altijd hard te werken. Ook wil ik graag leren en sta ik overal voor open.”

  Je bent er dit seizoen vanaf het begin bij, vertel je net. Heb je ook al een structurele basisplaats afgedwongen ?
  Philip: “ Helaas nog niet, maar dat houdt mij niet tegen! Ik blijf mijn best doen in mijn eigen team en op trainingen. Op deze manier probeer ik te zorgen dat de trainer niet meer om mij heen kan.”

  Hoe ben je eigenlijk keeper geworden ? En heb je voorheen ook nog op een andere plek in t veld gestaan ?
  Philip: “Ik was in de F3 begonnen als voetballer. Ik kon toen wel wat maar ik was wel één van de mindere voetballers van mijn team merkte ik. Wij hadden in dit seizoen bij de beslissingswedstrijd van het kampioenschap een keeper nodig, omdat onze keeper was doorgeschoven. Ik bood aan om te gaan keepen en deed dit best goed. Dit was zo leuk dat ik vanaf de F1 vaste keeper ben geworden

  Van keepers zeggen ze altijd dat ze iets vreemds hebben. Is dat bij jou ook zo ? En zo ja, wat is dat precies dan ? Of is dat iets van vroeger ?
  Philip; “Nou ja, je bent natuurlijk een beetje gek als je vrijwillig harde ballen tegen je aan laat schieten;), maar volgens mij kan je als keeper veel waarde hebben in een wedstrijd en als je het team kan helpen met mooie reddingen, dan vindt niemand je meer gek.”

  Kun je aangeven wat de verschillen zijn tussen in het Eerste voetballen ten opzichte van al die andere elftallen waarvoor je hebt gespeeld ?
  Philip: : “Ja zeker, ik zeg altijd dat het in de details heel anders is. Vaak hebben spelers bij het 1e meer rust. Ook wachten ze bijvoorbeeld een seconde langer met schieten en krijgen spelers ballen vanuit moeilijkere hoeken op goal.”

  Hoe lang speel je al bij Victoria en welk traject heb je afgelegd ?
  Philip: “Ik speel al mijn hele leven bij Victoria. Ik begon als voetballer bij de Middle Stars en in de F3, maar ik merkte al snel dat mijn passie toch bij het keepen lag. Vanaf de F1 ben ik keeper geworden. Ik ben sinds toen altijd keeper geweest. Na de F 1 was dat in de E3, de E-top, D3 en D1, Onder 15-1, Onder 17-1, Onder 19-1, Onder de 23 en dit seizoen dus mijn debuut gemaakt in het Eerste !”

  Van welke trainers/coaches en/of spelers heb je t meest geleerd? En wat?
  Philip: “Ik heb een aantal trainers gehad bij Victoria die veel indruk hebben achtergelaten op mij. Ik heb een aantal jaar in de jongste jeugd Arnoud Boer als trainer gehad. Hij was ontzettend leuk en ging bijna elk jaar met ons team mee. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik vanaf het begin in de selectieteams zat. Hij zag toen al welke spelers goed gingen worden.
  In de Onder 15-1 heb ik Frank Bruijnis als trainer gehad. Hij was trainer toen wij als team en persoonlijk een heel goed jaar hadden. Hij had erg veel vertrouwen in mij en was altijd positief naar mij toe. Ook vind ik hem als trainer ontzettend goed en was ik het altijd eens met zijn manier van spelen en zijn aanpak voor de wedstrijden. Ik heb mij in dit jaar ook heel erg ontwikkeld richting meer volwassen voetbal. Ook Aaron van der Weert en mijn huidige trainer Maikel Raides hebben altijd veel vertrouwen in mij gehad en hebben dit ook altijd laten merken.”

  Wat is je leukste herinnering uit de jeugd?
  Philip: “Ik heb een aantal mooie momenten mogen beleven met Victoria. Wedstrijden tegen profclubs zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord, Utrecht en Schalke ‘04 waren mooie momenten. Voor mij persoonlijk was het leukste moment toen wij in de Onder 15-1 de competitie wonnen en de knvb beker wonnen. Ook heb ik erg genoten van de jaren die ik mocht volgen bij de knvb west 1.

  Wat is dat precies, KNVB West 1 ?
  Philip: “In de jeugd tot en met Onder 17 kan je door KNVB-scouts gescout worden. Als dit gebeurt mag je twee selectie-wedstrijden spelen. Als de KNVB je dan goed genoeg vind, kom je in het definitieve team terecht en speel je wedstrijden tegen profclubs. Ik ben 4 keer gescout. In de D3, D1, Onder 15 en Onder 17. In de Onder 15 haalde ik het definitieve team en mocht ik tegen AZ, Sparta en Volendam spelen. In de Onder 17 haalde ik het future-team, een soort 2e team, en speelde ik tegen andere future-teams. Helaas is hier verder niks meer uit gekomen.”

  Wie is je favoriete voetballer bij Victoria en waarom ?
  Philip: “Voor mij is dat Jaap Koelman. Ik speel al mijn hele leven met Jaap en ik heb niet vaak zo’n goede voetballer gezien. Ik heb al mijn mooie voetbalmomenten met hem mogen delen en dit was vaak door zijn verdiensten. Hij heeft net zoals ik ook kortgeleden zijn debuut gemaakt, dus wij delen ook op dit moment samen dit nieuwe avontuur.”

  Wat vind je het leukst/bijzonder aan Victoria?
  Philip: “Ik vind Victoria erg bijzonder, omdat de sfeer van de club geweldig is. Mede door het oude clubhuis heb je het gevoel dat je deel uitmaakt van een erg mooie en lange voetbalgeschiedenis. Ook kan iedereen het met elkaar vinden op de club en iedereen kent elkaar ook. Er is altijd een goede band tussen de spelers, ouders, trainers en de clubleiding.”

  Wat wil je nog bereiken met voetbal?
  Philip: “Ik hou nog erg veel van het spelletje. Ik wil graag nog beter worden om in de komende jaren hopelijk uit te komen in het Eerste van Victoria. Ik wil mijzelf altijd blijven ontwikkelen en zo hoog mogelijk blijven voetballen.”

  Als je geen profvoetballer wordt, blijf je dan voor altijd bij Victoria voetballen?
  Philip: “ Ik zie dit wel als een goede en mooie optie ja ! Ik heb hier altijd al gevoetbald, dus het zou mooi zijn om hier altijd te blijven voetballen.

  Wat doe je naast het voetballen nog meer ?
  Philip; “Momenteel zit ik op het VAVO in Amersfoort. VAVO staat voor volwassen onderwijs. Ik had helaas mijn examens niet gehaald afgelopen jaar, dus nu volg ik daar de vakken die ik niet gehaald heb. Verder werk ik voor een Chinees restaurant en bezorg daar het eten, vaak op de scooter of met de auto. Buiten het voetbal om ga ik zo vaak mogelijk naar de sportschool. Ook houd ik er van om met mijn vrienden te zijn en samen mooie dingen mee te maken. En ik heb een hele leuke vriendin met wie ik graag tijd doorbreng.”

  Tot zover het verhaal van Philip, die dus aan het begin van dit seizoen als doelman zijn debuut maakte in Victoria 1.
  Namens Victoria wensen we Philip nog veel plezier en succes bij het Eerste, en natuurlijk met alles wat ie daarna(ast) ook nog doet, in de hopelijk komende jaren. Vanaf jongs af aan al bij Victoria, een blauw-wit hart en nu in het Eerste. Een echte Victoriaan dus !

  Houdt Steeds Tezamen !

  Jurgen Leurdijk