• Keeperstalent Sebastien Naim maakt debuut in Victoria 1

 • Keeperstalent Sebastien Naim maakt debuut in Victoria 1

  ‘t Jagerspaadje, maart 2022

  Steeds vaker st(r)omen talentvolle voetballers uit de Jeugdopleiding van Victoria door naar het Eerste Elftal van de nu bijna 130-jarige Oude Dame aan het Jagerspaadje.

  Ook dit seizoen, dat van 2021 – 2022, staan er weer jonge jongens op. Het is bijna niet bij te houden, zo veel zijn het er. Victoria plukt de vruchten van een boeiende en bloeiende jeugdopleiding, waarin al jaren wordt geïnvesteerd en trainers, technische staf en commissie hard werken om eigen jeugd op te leiden voor het grote werk; het Eerst van Victoria. Of, in een enkel geval zelfs, hoger........

  Vorig weekend kwamen daar in één keer maar liefst drie debutanten bij !! In de met 6-1 (!!) gewonnen thuiswedstrijd tegen Maarssen, maakten Sebastien Naim, Lars Reuling én Finn Westerveld alle drie hun debuut in het Eerste.

  Sebastien (Seb voor vrienden) vertelt in onderstaand mini-interviewtje hoe hij dit voor iedere jonge voetballer toch bijzondere moment heeft ervaren.

  Seb, je hebt onlangs je debuut in het Eerste van Victoria gemaakt.  Wanneer was dat precies en tegen wie?

  Seb: “ Het was op 19 maart 2022 tegen Maarssen, en ik ben 19 jaar. “

   

  Hoe heb je dat ervaren? En hoe ging je debuut? Begon je in de basis of viel je in?

  Seb; “ Ik vond het erg leuk om de wedstrijd te kunnen spelen. Ik begon in de basis en ondanks het tegendoelpunt vond ik dat ik een vrij sterke wedstrijd speelde. “

   

  Robert Roest, zelf oud-profvoetballer van oa FC Utrecht, is de trainer/coach van het Eerste. Wat zei hij tegen je vlak voor je je debuut maakte?

  Seb: “Hij vertelde me dat ik mezelf niet hoef te bewijzen en dat ik mijn best moet doen en plezier moet hebben.”

   

  Waarom denk je dat hij je een kans heeft gegeven?

  Seb: “Ik train al langer met de groep en heb mijn kwaliteiten goed kunnen laten zien op de trainingen. Beide keepers van de A-selectie waren ook geblesseerd en ik was de enige die mee had getraind met de groep.”

   

  Sebastien Naim toornt hoog uit boven zijn verdedigers en vangt de bal tijdens de met 6-1 gewonnen huiswedstrijd van Victoria 1 tegen Maarssen

   

  Kun je aangeven wat de verschillen zijn tussen in het Eerste voetballen ten opzichte van al die andere elftallen waarvoor je hebt gespeeld ?

  Seb: “Het is heel anders dan spelen in de jeugdteams. Als je elk jaar de jeugdteams doorloopt, besef je dat het niveau steeds hoger wordt maar de stap naar het Eerste Elftal is groot. Iedereen is sneller, sterker en groter. Zeker als keeper is het lastig omdat alle schoten steeds sneller op je afkomen waardoor je veel sneller moet reageren. het kostte tijd om eraan te wennen, maar ik geloof dat ik nu op dat niveau ben en van plan ben om steeds beter te worden.”

   

  Hoe lang speel je al bij Victoria en welk traject heb je afgelegd ?

  Seb: “Ik begon met spelen bij Victoria toen ik 6 jaar was.  Eerst in de Little Stars bij Heerenveen. Aan het begin van de F3 was ik de keeper en werd ik gelijk doorgeschoven naar de F1 waar ik in het doel bleef spelen.  Ik speelde altijd in de selectie en speel nu in O-23 en het Eerste Elftal.”

   

  Je bent dus al eigenlijk je hele carrière keeper. Wat vind je leuk aan die positie en hoe belangrijk is die voor het team ?

  Seb: “Ik geniet enorm van keepen, het maken van cruciale reddingen of het stoppen van penalty's die een grote impact hebben op de wedstrijd. Ik geniet ervan de laatste man te zijn die de kansen stopt. Hoe leuk het ook is om doelpunten te maken, het geeft meer voldoening om een schot te stoppen dat "onmogelijk" te redden is en dan naar de spits te kijken nadat je hem zijn succesmoment hebt ontzegd.

  Naar mijn mening is het de belangrijkste positie in het team en dat wordt weerspiegeld door het feit dat er maar één op het veld staat. In staat zijn om je verdediging vertrouwen te geven dat als ze de bal terugspelen, je hem kunt kwijtraken of opnieuw kunt opbouwen, of als er een schot op doel of een steekpass is dat je daar kunt komen en dat kunt stoppen. Ook als keeper mag je geen fouten maken want als je dat wel doet, zal dat hoogstwaarschijnlijk tot een doelpunt leiden. Vaak krijg je als keeper veel meer kritiek dan lof en moet je kunnen omgaan met datgene waar je mentaal sterker van wordt.”

  Ze zeggen vaak dat keepers een beetje vreemde eend in de bijt zijn. Is dat nog steeds zo, of een ouderwetse en achterhaalde gedachte ?

  Seb: “Keeper zijn is natuurlijk heel wat anders dan speler zijn. Het ligt voor de hand dat we meestal onze hand meer gebruiken dan onze voeten, maar het belangrijkste is dat je een heel andere mentaliteit moet hebben dan spelers. Je lichaam voor een heel hard schot zetten is gek voor sommige mensen, maar voor ons keepers zullen we er alles aan doen om te voorkomen dat die bal het net raakt, want op dat moment is er geen pijn en is er geen tijd om na te denken tot na de aanval. Het is gewoon zoals we zijn.“

  Wat zijn je sterke punten als keeper ? En welke dingen wil je nog verder ontwikkelen ?

  Seb: “Als goede keeper moet je snel, sterk, behendig en flexibel zijn. En dat ben ik wel geloof ik. Ik denk dat ik een hele sterke laatste man ben vooral in 1 op 1 situaties. Een andere kracht die ik heb, is dat ik heel hoog buiten mijn doel speel, omdat ik door mijn snelheid alle doorgaande ballen die achter de verdediging vallen, kan wegwerken. Ik denk ook dat ik een zeer goede schot stopper ben.

  Er zijn een paar dingen waar ik aan moet werken en coaching is daar één van. Hoewel ik wel coach, moet ik assertiever zijn en meer praten. Ik heb soms ook moeite met hoge ballen en corners, maar dit is iets waar ik al een tijdje aan werk. Ik geloof dat ik een goede trap heb, maar het is niet zo consistent als het zou kunnen zijn, dus dit is iets waar ik me in de toekomst op wil concentreren.”

  Als je geen keeper was geweest, op welke positie zou je dan hebben gestaan?

  Seb: “Ik had hoogstwaarschijnlijk als spits of vleugelspeler willen spelen omdat het leuk is om doelpunten te maken, maar ik ben blij dat ik die weg niet ben ingeslagen.”

   

  Van welke trainers/coaches en/of spelers heb je t meest geleerd ? En wat ?

  Seb: “ik heb bij Victoria veel goede trainers gehad die indruk op mij hebben achtergelaten.  Toen ik in de jeugd was, was Claude heel lang mijn keeperstrainer en heeft me de meeste dingen geleerd die ik weet over keepen.  Als er iets misging, vertelde hij je wat je moest doen om te verbeteren en gaf hij je altijd vertrouwen, zelfs als het niet zo goed ging in de trainingen. Ook Aron (trainer van O-19) en Maikel, mijn huidige trainer in de O23, waren er altijd om positieve feedback te geven en mij te versterken in mijn kwaliteiten.”

  Wat is je leukste herinnering uit de jeugd?

  Seb: “ Ik heb veel goede herinneringen aan Victoria, maar mijn favoriete is toch wel het Good Old toernooi. Daar speelden we met de F 1 in de finale tegen Ajax en wonnen met 1-0.

  Wie is je favoriete voetballer bij Victoria en waarom?

  Seb: “mijn favoriete speler zou mijn broertje Matteo moeten zijn.  Hij is zeer veelzijdig en kan op elke positie spelen waar je hem maar neerzet.”

  Wat vind je het leukst/bijzonder aan Victoria?

  Seb: “Victoria is een heel bijzondere plek/club.  De sfeer is altijd zo leuk en iedereen is altijd zo aardig.“

  Wat wil je nog bereiken met voetbal?

  Seb: “ik wil op het hoogst mogelijke niveau blijven spelen. Of dat nu hier bij Victoria in het Eerste is, of ergens anders.”

  Als je geen profvoetballer wordt, blijf je dan voor altijd bij Victoria voetballen?

  Seb: “als ik geen profvoetballer word, zou ik zeker bij Victoria blijven.”

   

  Wat doe je naast het voetballen nog meer ?

  Seb: “Vorig jaar in mei heb ik mijn internationaal baccalaureaat (IB) diploma behaald en een tussenjaar genomen om twee van de vakken die niet voldoende waren af te ronden.  Ik werk in de Amsterdam Arena in de kiosken waar ik ofwel bier tap of achter de frituur sta, De sfeer is altijd erg gezellig.  Ik vind het ook leuk om tijd met mijn vrienden door te brengen, of het nu gaat om uitgaan of gewoon samen een drankje doen.”

  Tot zover het verhaal van Seb, die op zaterdag 19 maart 2022 zijn debuut maakte in het doel van Victoria 1. Een belangrijke datum in het leven van een jonge voetballer.

  Namens heel Victoria wensen we Sebastien nog veel plezier en succes bij het Eerste, en natuurlijk met alles wat ie daarna(ast) ook nog doet, in de hopelijk komende jaren!

  Als gezegd, samen met Seb maakten ook Lars en Finn hun debuut. Hun verhaal is eerder deze week gepubliceerd en kun je ook nog terugvinden op de site of de Victoria social kanalen.

  Houdt Steeds Tezamen !

  Jurgen Leurdijk