• Steyn Akkerman volgt Maikel Rijdes op als Hoofd Opleidingen Onderbouw

 • Steyn Akkerman volgt Maikel Rijdes op als Hoofd Opleidingen Onderbouw

  ‘t Jagerspaadje juni 2022

  Door het vertrek van Maikel Rijdes moest Victoria op zoek naar een nieuwe hoofd opleidingen onderbouw. Ze vond die in eigen gelederen. Per heden zal trainer/coach Steyn Akkerman Maikel opvolgen. En het goede nieuws is; Steyn heeft er ongelooflijk veel zin in. Voor degene die hem niet kennen, of nog niet goed genoeg, hieronder een nadere kennismaking met een gedreven trainer, die vol energie en ideeën zit.


  Naam: Steyn Akkerman
  Leeftijd: 22 Jaar
  Geboren; 22 November 1999, Rotterdam


  Eerdere voetbalclubs/ wat was je vorige club? “Sinds 2015 ben ik jeugdtrainer bij Victoria, dus ben ik al zeven jaar trainer. Tussendoor heb ik het trainerschap bij Victoria gecombineerd met een functie als assistent-trainer bij FC Utrecht O11 (2021) en dit jaar had
  ik een functie als trainer binnen het “gelijke kansen project”, bij USV Hercules O12 in Utrecht.”

  Kun je iets meer vertellen over je achtergrond? Als persoon, en als voetballer/sporter? “Van jongs af aan ben ik al een voetbalfanaat. Dag in dag uit ben ik bezig met het spelletje te spelen, daarnaast verzamelde ik allemaal informatie over het profvoetbal van die tijd. Ik begon met voetballen bij HSV Wasmeer, dicht bij mijn huis en waar destijds veel vrienden speelde. Ik voetbalde puur voor mijn lol, dit was ook aan mijn niveau te zien....; ) Toen ik een jaar of 12 was, begon ik mezelf vaker de ‘waarom vraag’ te stellen over verschillende onderwerpen. Op die manier raakte ik toen ook al gefascineerd door het begrip “ontwikkeling”. Uiteindelijk bleek deze denkwijze een mooie prikkel te zijn voor meer. Rond mijn 15e ben ik gestopt met voetballen. Ik haalde geen plezier meer uit het zelf voetballen. En nog geen jaar later werd ik trainer.”

  Favoriete speler en waarom: “Dit vind ik altijd lastige vragen. Zelf heb ik niet persé een favoriete speler. Ik kan genieten van heel veel verschillende spelers en hun kwaliteiten. Iedere speler is weer uniek en doet en denkt op zijn/haar eigen manier. Dat maakt voor mij veel spelers niet zozeer favoriet, maar wel interessant. Als ik dan toch een voorbeeld moet noemen: Andrew Robertson. Hij heeft in zijn carrière de nodige tegenslagen moeten verwerken. Zo werd hij in de jeugd van Celtic te licht bevonden op fysiek gebied. Hij heeft het vervolgens met hard werken en de juiste mindset voor elkaar gekregen om zichzelf stap voor stap op te werken tot het Eerste van Liverpool. En daar op 25-jarige leeftijd de Champions League te winnen. Een enorme inspiratie !
  Zo zijn er naast hem nog meer spelers die ik wel zou willen benoemen, maar wellicht kan ik dit komend jaar beter doen in gesprek met onze ambitieuze spelers.

  Favoriete coach en waarom: “Ook hier heb ik meerdere trainers die mij hebben geïnspireerd. Ik zal er vast nog een aantal vergeten, maar degene die nu in mij opkomen zijn:
  Johan Cruijff – Zowel in persoonlijkheid als in voetbalvisie blonk hij in alles uit. Zijn visie laat voetbal logisch lijken en is daarnaast nog eens enorm effectief.
  Louis van Gaal – Uiteraard een flinke staat van dienst, maar hij heeft ook een “gave” waarvan ik denk dat het nog meer waarde heeft: bijna elke speler waarmee hij werkt draagt hem op handen en gaat voor hem door het vuur. Een totale mens visie, die ook daadwerkelijk werkt.
  Jürgen Klopp + Pep Guardiola – 2 trainers van wereldniveau. Beide hebben ze een aanvallende tactische visie, maar de invulling hiervan doen ze anders. Waar Guardiola meer speelt vanuit dominant combinatie voetbal, speelt Klopp liever zogenaamde “gegenpress” en direct. Voor mij zijn het in beide gevallen een mooie kijk op het moderne voetbal.
  Marc Lammers – Wellicht een minder bekende naam in de voetbalwereld. Hij was enorm succesvol als hockey coach. Zo won hij met de Oranje dames goud tijdens de Olympische Spelen van 2008. Dit deed hij in een “crisistijd” bij dit elftal dmv anders denken. De manier
  waarop hij op creatieve wijze innovaties bedenkt en toepast vind ik van een bijzonder niveau. Een van zijn mooiste uitspraken vind ik: “als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg....”

  Hoe ben je bij Victoria terecht gekomen? “In 2015 stopte ik dus met voetballen. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Ik hoorde via een klasgenoot dat Victoria jeugdtrainers zocht voor de onderbouw breedte. Inmiddels liep ik al een tijdje met de ambitie rond om trainer te worden, alleen wist ik nog niet waar en had ik destijds nog weinig contacten binnen de voetbalwereld. Ik besloot een mail te sturen met mijn motivatie erin. De club reageerde enthousiast, ze boden mij deze kans. Nog geen week later stond ik op het veld bij de O8 t/m O12, olv toenmalig breedte coördinator Klaas Vreugd. Dit bleek het begin van een mooie samenwerking.”

  Je bent al een tijdje bij Victoria. Volgend jaar ga je weer iets nieuws doen bij de club. Wat precies ? “Zeg dat wel, nog steeds rij ik elke dag met een enorm goed gevoel naar Victoria. Het voelt echt als thuis. Dat maakt het des te mooier dat de club mij het vertrouwen heeft gegeven om zowel de functie als HJO onderbouw (O8 t/m O10), als de functie van hoofdtrainer O17 te mogen gaan bekleden. Twee fantastisch mooie uitdagingen waar ik enorm naar uitkijk.”

  Je leeft en ademt voetbal, je hebt ook een eigen voetbalschool. Hoe is dat zo gekomen? “Dat klopt, sinds anderhalf jaar heb ik ‘Total Talent Academy’ opgericht. Hierbij is het de missie om elke speler een eerlijke kans te geven om zijn/haar doelen en dromen te bereiken. De TTA is ontstaan uit de gedachte om op een gezonde en totale manier spelers op te leiden. Dus denk bijvoorbeeld aan de elementen tactiek, fysiek, techniek. Maar ook zeker mentaal. Hierin staat de speler centraal en is plezier de basis van ontwikkeling. Vanuit de TTA verzorgen we groepstrainingen, 1 op 1 trainingen, feestjes, workshops voor ouders/coaches etc.
  Sinds september heb ik ook mijn eigen podcast serie: “The Dream Code” waarin ik het gesprek aan ga met gasten uit de sportwereld, het onderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap. Hierin staat de vraag centraal: “wat is de ultieme code om je dromen te bereiken?”. Inmiddels heb ik hiervoor al 9 afleveringen op mogen nemen en geeft dit me elke keer weer nieuwe inzichten en lessen. En die neem ik dan weer mee in mijn eigen werkzaamheden.”

  Wat vind je belangrijk als trainer/coach/hoofd jeugdopleidingen? “Een veilige en optimale leeromgeving creëren voor zowel spelers als trainer/coaches, waarbij wij gezamenlijk streven naar het maximaal haalbare. Dit gaat gepaard met de juiste begeleiding vanuit mijn kant. De basis hiervoor bestaat voor mij uit drie hoofdpunten: betrokkenheid, betrouwbaarheid, bevlogenheid.”

  Wat is de opdracht die je hebt meegekregen van Victoria? “Dat er een duidelijke lijn zichtbaar moet zijn binnen de opleiding van Victoria. Door o.a. de juiste structuren te behouden/aan te brengen. De andere opdracht is voor mij vanzelfsprekend: de staf helpen bij hun ontwikkeling en zo verder bouwen aan een goede ontwikkelomgeving voor onze jeugdspelers.”

  Heb je al een plan/idee om dat invulling te gaan geven? “Een plan ligt er zeker! Ik heb het voorrecht dat ik al zeven jaar werkzaam ben binnen Victoria. Daardoor heb ik ook al de kans gehad om een lange termijnvisie te ontwikkelen. Binnen deze visie zitten ook zeker wat vernieuwende ideeën, maar alles stap voor stap. Het fundament staat er, hoe tof zou het zijn als we de komende jaren op dit fundament een fantastisch sterk gebouw weten te creëren.”

  Van wie heb je t meest geleerd in het trainersvak/coach-schap: “Ik heb met veel trainers mogen werken, bij allemaal heb ik mij ook echt goed verder kunnen ontwikkelen. Eén persoon steekt hier voor mij met kop en schouders bovenuit: mentor & vriend Yassine Hamami. Hij heeft mij altijd getriggerd om het maximale uit mezelf te halen, als trainer en als mens. De laatste 2-3 jaar dat hij HJO was bij Victoria, zaten wij bijna dagelijks, al uren voor de training, in de bestuurskamer te sparren over voetbal, ontwikkeling en nieuwe ideeën. Tijdens zijn afscheid bij Victoria heb ik ook in mijn speech benoemd dat hij iets bijzonders had gecreëerd binnen de club, namelijk: een ‘ontwikkelflow’. Elke trainer en speler wilde beter worden en deed dit met plezier.

  Wat is je doel?
  Dat zijn er drie: Allereerst een omgeving creëren waarin spelers en trainers zich goed kunnen ontwikkelen en zich thuis voelen. Verder wil ik een bijdrage leveren aan het bestaande Victoria fundament uitbouwen en verstevigen met oog op de toekomst Tot slort met de O17 een seizoen draaien waarin spelers uitgedaagd worden tot hun eigen toppen te komen, en deze ook weer te verleggen. “

  Wat is je trainers/coach-motto? “Als trainer kijk ik altijd dynamisch naar ontwikkeling. Talent bestaat zeker, maar is altijd een begrip dat bepaald wordt door meerdere onderdelen, Denk daarbij o.a. aan: leervermogen, aanleg, plezier en de omgeving van de speler. Als trainer ben je het kompas voor de ontwikkelroute die de speler af zal leggen. En bij deze route gaat het mijns inziens niet om de eindbestemming, maar om alle afslagen, bochten en lessen die de speler onderweg zal leren.”

  Hoeveel tijd in de week ben je met voetbal bezig? “Eigenlijk ben ik 24/7 met voetbal bezig, omdat ik vind dat wanneer je iets wilt bereiken je hier alles voor moet geven. In mijn rol als HJO zal dit niet minder zijn, want ik wil elke speler, trainer en ouder de toewijding geven die ze verdienen. Daar moet ik uiteraard bij zeggen: wanneer je iets doet wat je leuk vindt, levert dat juist veel extra energie op.”


  Wat is je levensmotto? “Dit vind ik altijd mooie vragen, want ook deze zal door de jaren heen vast veranderen. Omdat mensen zich simpelweg door ervaringen verder ontwikkelen. Het belangrijkste vind ik om altijd het positieve van dingen te zien, geniet van elk klein moment. Tuurlijk zullen er ook momenten van tegenslagen zijn, maar die zie ik als een achtbaan: het moment dat een achtbaan daalt, versnelt hij tegelijk, om vervolgens tot hogere hoogtes te stijgen. In het leven is het voor mij net zo; zolang je maar dichtbij jezelf bij jezelf blijft en altijd doorzet.

  Een mooie quote vind ik dan ook: "Don't go through life, grow through life."

  Wil je iets kwijt over je privé-leven? “Natuurlijk wil ik dat. Ik kom uit een sportieve familie: mijn vader heeft een eigen bouw managementbureau en doet aan crossfit. Daarnaast speelt hij ook bij de VOVC. Mijn moeder is vakleerkracht gym in het basisonderwijs. Ook zij is altijd bezig met fitheid en doet ook aan crossfit. Dan heb ik ook nog een zusje en een broertje. Mijn zusje is 20 jaar en heeft altijd op goed niveau gehockeyd. Ze volgt momenteel een sportopleiding en is werkzaam binnen een sportschool en op de hockey vereniging. Tot slot mijn broertje; hij is 17 en voetbalt bij FC Utrecht en speelt daar volgend jaar in de O18. Ook hij volgt een sportopleiding. Zelf ben ik iemand die heel veel waarde hecht aan momenten met mijn familie. Zij zijn een enorme inspiratie voor mij.”


  Wat wil je verder nog kwijt? “Ik zal in juni officieel in dienst treden, maar daarvoor is het zeker al mogelijk om een leuk praatje te maken langs de lijn. Om vervolgens vanaf juni volop te gaan werken aan een fantastisch project bij Victoria.”
  Dank voor de openhartigheid Steyn. Veel succes in het nieuwe seizoen met je nieuwe uitdagingen.

  Houdt Steeds Tezamen !