• Zaalvoetbal in de jeugdopleiding

  De technische commissie van Victoria heeft besloten met ingang van het seizoen 2018-2019 zaalvoetbal toe te voegen aan de opleiding van de selectieteams. De onderbouw en middenbouw trainen eenmaal per week in de zaal gedurende de periode december t/m februari. Tijdens deze winterperiode wordt tevens door teams deelgenomen aan diverse zaaltoernooien.

  Waarom zaalvoetbal?
  Het spelen in de zaal vraagt om aanpassing en daagt de individuele speler uit om na te denken onder totaal andere omstandigheden. Een andere ondergrond, kleinere ruimtes, kleiner teams en een ander soort bal zijn voorbeelden van ingrediënten die het spelen in de zaal kenmerken en de ontwikkeling van de spelers zullen beïnvloeden.

  Een onderzoek verricht door Luca Oppici, aan de Victoria University in Melbourne, heeft aangetoond dat zaalvoetbal hogere eisen stelt aan de 'passing performance' dan het veldvoetbal. Jonge spelers die ook aan zaalvoetbal deden ontwikkelden veel sneller hun 'technical abilities' en 'decision-making abilities' dan veldvoetballers.

  Wanneer jonge zaalvoetbalspelers vervolgens op het veld speelden, waren zij goed in staat om de technische en inzichtelijke vereisten van het zaalvoetbal te vertalen naar het veldvoetbal. Dit onderzoek heeft aangetoond dat zaalvoetbal een effectieve trainingscomponent kan zijn om technische en inzichtelijke vaardigheden te ontwikkelen bij jonge voetballers.

  Hoe doen wij dat?

  • Selectieteams onderbouw en middenbouw trainen structureel 1 keer per week in de zaal ter vervanging van de training op het veld
  • Breedteteams periodiek zaalvoetbaltoernooi (Wout Appels toernooi)
  • Soccer Camps een halve dag trainen op het veld en een halve dag trainen in de zaal (kersteditie)


  De gehele invulling van het programma in de zaal is geheel op basis van beschikbaarheid van de zalen van onze partners. Zo worden enkele trainingen/toernooien verzorgd in Sportzaal Eikenrode, Sporthal De Fuik of in een gymzaal van een school.