• Wederom twee debutanten in Victoria 1

 • ‘t Jagerspaadje, december 2022

  Steeds vaker st(r)omen talentvolle voetballers uit de Jeugdopleiding van Victoria door naar het Eerste Elftal van de nu bijna 130-jarige Oude Dame aan ‘t Jagerspaadje.

  Ook dit seizoen, dat van 2022 – 2023, staan er weer jonge jongens op. Het is bijna niet bij te houden, zo veel zijn het er. Victoria plukt de vruchten van een boeiende en bloeiende jeugdopleiding, waarin al jaren wordt geïnvesteerd en trainers, technische staf en commissie hard werken om eigen jeugd op te leiden voor het grote werk: het Eerste van Victoria. Of, in een enkel geval zelfs, hoger...

  Zo maakten Colin Buck én Milan Ketelaar onlangs hun debuut in het Eerste. Colin debuteerde in de beker tegen Austerlitz op 22 oktober (0-7-winst) en Milan op 26 november in de competitie tegen DESTO (3-0-zege). Beiden vertellen in onderstaand interview hoe zij dit voor iedere jonge voetballer toch bijzondere moment hebben ervaren.

  Robert Roest, zelf oud-profvoetballer van o.a. FC Utrecht, is de trainer/coach van het Eerste. Wat zei hij tegen jullie vlak voor het debuut?
  Colin: “De trainer zei dat ik gewoon lekker m’n eigen spel moest spelen in het centrum achterin, naast Dimitri Krommenhoek. Assistent-coach Mathieu Bakker legde nog een keer uit wat mijn rol was tijdens de standaardsituaties. In de warming-up vroeg de trainer nog wel of dit dan voor het eerst was dat ik samen met mijn broer Jason in een officiële wedstrijd speelde. Dat was ook zo.”
  Milan: “De trainer had voor de wedstrijd al tegen me gezegd dat ik met een beetje geluk minuten zou gaan maken. Tijdens de wedstrijd zei hij tegen mij dat ik erin zou komen, als het mogelijk was. Vrijwel direct daarna scoorden wij de 2-0 en mocht ik mij gaan klaar maken om in te vallen.”

  Hoe lang zitten jullie al bij de selectie ?
  Colin: “Ik zit nog niet vast bij de A-selectie, ik speel op dit moment de meeste van mijn wedstrijden nog bij de O23. De laatste weken zit ik wel steeds vaker bij het Eerste en krijg ik ook steeds meer minuten, onder andere ook door blessures.”
  Milan: “Dit was de eerste wedstrijd dat ik bij de selectie van het Eerste zat.”

  Waarom denken jullie dat de trainer je een kans heeft gegeven?
  Colin:
  “Ik denk omdat ik in de hele voorbereiding al meedeed bij de A-selectie en het in de oefenwedstrijden ook redelijk heb gedaan. Daarnaast maak ik veel minuten bij de O23 en heeft mijn trainer (Renato Dijksterhuis, red.) veel vertrouwen in mij, en dat heeft hij ook aangegeven bij de trainer van het Eerste.”

  Milan: “Ik speel nu bij de O23 en voor mijn gevoel heb ik daar elke wedstrijd mijn uiterste best gedaan. Daarnaast denk ik dat ik een goed niveau heb bereikt in de meeste wedstrijden.”

  Hoe lang speel je al bij Victoria en welk traject heb je afgelegd?
  Colin:
  “Ik speel al sinds mijn vierde bij Victoria. Ik heb hier bij de Little Stars en de Middle Stars gespeeld. Vervolgens de F13, F3, F1, E3, E1, D1, D1, O14. Daarna ben ik helaas teruggezet naar het tweede team en heb ik verder in de O15-2, O16-2 en de O17-2 gespeeld. Gelukkig kreeg ik het laatste jaar weer een kans van de trainer en kwam ik in de O19-1 terug.”
  Milan: ”Ik speel ook al sinds mijn vierde bij Victoria. Op mijn achtste ben ik naar FC Utrecht gegaan, daar heb ik vier jaar gevoetbald. Ik ben nu achttien en om dan mijn debuut te maken vond ik een mooie ervaring.”

  Kun je aangeven wat de verschillen zijn tussen in het Eerste voetballen en al die andere elftallen waarvoor je hebt gespeeld?
  Colin:
  “Het grootste verschil is het fysieke aspect. Ik denk dat veel mensen de overstap van junioren naar senioren flink onderschatten. Als jonge jongen kan het vaak voorkomen dat je tegen oudere, volwassen mannen komt te spelen van eind twintig, die al jaren op dat niveau spelen. In de jeugd is dat verschil minder groot.”
  Milan: “Ik heb gemerkt dat vooral het spel sneller gaat en je veel moet schakelen. Verder zijn de ruimtes over het algemeen veel kleiner dan bij de andere leeftijden, daardoor moet je wel sneller handelen. Da's best wennen.”

  Wat vind je leuk aan je positie in het veld en hoe belangrijk is die voor het team?
  Colin: “In mijn eigen team sta ik links centraal achterin, dat is ook mijn favoriete positie. Het leukste vind ik het opbouwen en dan indribbelen. Ik denk dat dat tegenwoordig ook steeds belangrijker wordt om te kunnen als verdediger. Daarnaast ben ik het afgelopen jaar het verdedigen zelf ook steeds leuker gaan vinden. Bij het Eerste sta ik vooral vaak linksback. Vroeger was ik daar nooit zo’n fan van, maar in het spel van de trainer krijg je veel ruimte om bijvoorbeeld in te dribbelen als de ruimte er is. In de filosofie van de trainer is dit ook belangrijk, daarom vind ik dat ook erg leuk.”
  Milan: “Ik heb de afgelopen jaren eigenlijk op elke positie gespeeld, behalve als keeper uiteraard. Ik speel dit seizoen als nummer 6, op het middenveld. Dat is weer een nieuwe positie is voor mij. Bij mijn debuut viel ik ook in op die plek. Spelen op het middenveld vind ik erg leuk, omdat je dan zowel verdedigend als aanvallend belangrijk kan zijn voor je team.”

  Colin in actie tegen Austerlitz, afgelopen oktober.

  Van welke trainers/coaches en/of spelers heb je het meest geleerd? En wat?

  Colin: “In de jeugd heb ik vooral van Yassine el Hamami het meeste geleerd. Hij is een van de eerste trainers die mij veel tactische dingen heeft bijgebracht. In de latere jeugd heb ik veruit het meeste geleerd van Aron van der Weert. Niet alleen heeft hij me geleerd om een centrale verdediger te worden met veel vertrouwen, maar hij heeft me ook voor het eerst in jaren weer veel vertrouwen gegeven. Na een tijd in het tweede team gespeeld te hebben was dit voor mij natuurlijk fijn en kreeg ik het gevoel dat ik weer belangrijk werd voor het team. Ik heb ook veel te danken aan de trainers van nu bij de O23 en het Eerste die mij veel vertrouwen en kansen geven.”
  Milan: “Ik heb ook veel geleerd van Aron. Hij is nu trainer bij het Eerste van FC De Bilt. Hij was een tactisch sterke trainer en daar stak ik veel van op. Aangezien ik vorig jaar op meerdere posities heb gespeeld, heeft hij mij een hele hoop kunnen leren op meerdere plekken in het veld. Vooral bij het positie kiezen als middenvelder, zowel aanvallend als verdedigend.”

  Wat is je leukste herinnering uit de jeugd?
  Colin:
  “Mijn leukste herinnering aan de jeugd is denk ik twee keer op rij gepromoveerd ben in de O19. We begonnen in de 4e divisie en kwamen uiteindelijk in de 2e divisie. Daarnaast waren de buitenlandse toernooien vroeger natuurlijk ook erg leuk.”
  Milan: “Toch wel de voetbalkampen die Victoria vroeger altijd organiseerde, waarbij je met je hele team drie dagen op Victoria bleef, en daar dus ook overnachtte. Je was alleen maar aan het voetballen en plezier aan het maken. Ook The Good Old blijft mij bij. Ik heb nooit zelf het toernooi mogen spelen, maar de hele entourage rondom Victoria was altijd erg mooi.”

  Wie is je favoriete voetballer bij Victoria en waarom?
  Colin:
  “Eigenlijk heb ik twee favoriete spelers: Jason Buck en Dennis van den Hazel. Jason is natuurlijk mijn eigen broer, met wie ik van jongs af aan mee mocht voetballen, buiten de club om. Door het meevoetballen met de oudere jongens leerde ik veel van hem. Dennis hoorde ook bij dat groepje. Van hem heb ik ook veel geleerd. Bovendien is Dennis een hele sterke centrale verdediger. Op dit moment leer ik bij het Eerste ook veel van Luc den Otter. Hij is tactisch erg slim.”

  Wat vind je het leukst/bijzonderst aan Victoria?
  Colin:
  “Het leukste aan Victoria vind ik eigenlijk dat veel jongens met wie ik van jongs af aan al voetbalde nog steeds goede vrienden zijn. Daarnaast vind ik het ook leuk om te zien dat spelers uit het Eerste die jaren ouder zijn mij ook gewoon behandelen als een vriend. Terwijl het vaak vrienden zijn van mijn oudere broers.”
  Milan: “Dat je toch wel op elke leeftijd de mogelijkheid hebt om op een hoog niveau te spelen. Als je de selectie haalt, weet je eigenlijk zeker dat je op een hoog niveau komt en dus mooie wedstrijden mag gaan spelen.”

  Wat wil je nog bereiken met voetbal?
  Colin:
  “Voor nu is mijn eerstvolgende doel om vaste speler van de A-selectie te worden.  Dat leek twee jaar geleden nog ver weg, omdat ik toen nog in het tweede team voetbalde.”
  Milan: “Ik hoop nog een heleboel mooie wedstrijden te spelen voor het Eerste.”

  Als je geen profvoetballer wordt, blijf je dan voor altijd bij Victoria voetballen?
  Colin:
  “Natuurlijk zou mij dit erg leuk lijken, maar je weet nooit wat er verder nog voor kansen op je afkomen. Ik sluit niks uit en zou het een eer vinden om nog voor een hele lange tijd in UNO te mogen voetballen.”
  Milan:
  “Ja, dat is wel mijn verwachting. Ik heb het naar mijn zin hier bij Victoria, dus ik zie geen reden om naar een andere club te gaan.“

  Wat doe je naast het voetballen nog meer?
  Colin:
  “Ik studeer rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Een erg leuke studie, die goed te combineren is met voetbal.”
  Milan: “Ik ga naar school en ik werk. Ik zit nu in mijn eerste jaar van International Business op de Hogeschool Utrecht, daar heb ik het erg naar mijn zin.”

  Wie wordt er Wereldkampioen?
  Colin:
  “Ik hoop natuurlijk dat Nederland wereldkampioen wordt en heb hier ook zeker vertrouwen in!”
  Milan: “Ik houd ook vertrouwen in Nederland, ook al zijn ze niet goed begonnen. Mochten we het niet halen, dan zou ik het mooi vinden voor Lionel Messi als hij wereldkampioen wordt.”

   

  Milan (met de lichtblauwe enkelbandjes) in actie tegen DESTO, eind november.

  Tot zover het verhaal van Colin en Milan, die onlangs dus hun debuut maakten in Victoria 1. Een belangrijke datum in het leven van een jonge voetballer. Namens heel Victoria wensen we Colin en Milan nog veel plezier en succes bij het Eerste, en natuurlijk met alles wat ze daarna(ast) ook nog doen, in de hopelijk komende jaren!

  Houdt Steeds Tezamen!

  Jurgen Leurdijk